Najnovije

EMIL VLAJKI: Kosovska rapsodija

(Naučnofantastična drama u četiri čina)

Dragi čitatelji i čitateljice!

Ovo što ćete ovdje pročitati čista je fikcija, ne odgovara činjenicama. Ali, krenut ću od samog početka kako biste shvatili zbog čega sam morao da takve stvari iznosim.

Neki dan, na moje veliko iznenađenje, glavni urednik me je, preko skajpa, zamolio da napišem nešto neuobičajeno. Veli on, Emile, ovaj sajt je postao štur; dobro, preterujem, ima tu guza, sisa i nadriljekarske medicine, za svakog ponešto. Međutim preovladavaju ratni izvještaji bez suštine. Te su napredovali i povlačili se čas Rusi, čas Ukrajinci iz nekih mjesta za koje nikada nismo čuli, tko bi ih sve popamtio. Čas ovi dobivaju rat, čas oni drugi, i tome slično. A oni ozbiljniji tekstovi, ili su previše stručni ili su dogmatska srbovanja. Nema suptilne priče, nema duše, osim nekih tvojih tekstova; znaš da smo ti objavili neke tvoje anti globalizacijske pesme (pokušao da se izvadi). A voleo bih da na sajtu vidim neki veliki epsko-lirski siže sa zapletom, nešto kao politički triler, pa makar to bila i naučna fantastika. Ti pišeš sjajne romane (laska mi kako bih prihvatio njegov prijedlog), izmisli nešto, aktiviraj svoju maštu. Možeš čak i Vučića da hvališ ako želiš; mada si ponekad tome sklon – više nego što bi trebalo -, nadam se, da me nisi ozbiljno shvatio što se ovog posljednjeg tiče.

Ja: Mislim da se sa mnom šališ, što nije lijepo.

On: Ne, ne, vrlo sam ozbiljan, svetog mi Nikole (nije njegova slava, pa folira), znam da ti to možeš!

Taman sam htio odlučno odbiti ovu nepristojnu ponudu, kad se sjetih Milomira Marića. Taj tip, pravo dijete komunizma, dibidus  je pošandrcao. Ili je  to zbog one mlade ljepotice Krune – da nije Sanje Kužet iz 'Zvezda Granda', bila bi najljepša Srpkinja -, super talentirane, s kojom vodi jutarnji program, ili zato što je ostario. Možda oboje. Neki dan ispričao je nešto nevjerojatno; mora da je sanjao. Tvrdi kako se njegov jutarnji program svakodnevno prevodi na albanski! Ogroman broj kosmetskih Albanaca to gleda, bezrezervno vjeruje Mariću, zamrzio je Kurtija i navija za Srbiju (autentično)!

E, pa kada on može pričati ovakve gluposti, i svi mu odobravaju, mogu, vala, i ja nešto izmisliti; bit će svakako pametnije i pismenije, pomislio sam.

Ja: Pristajem. Igrat ću se Ladlama  u stilu 'Bornovog ultimatuma'. Ali, pazi, sve ću izmisliti. Milomir Marić je u meni probudio želju da budem veći Minhauzen od njega. Inspiriran Geršvinom, znam čak i naslov budućeg članka: 'Kosovska rapsodija'. Geršvinova je bila u plavom, a ova će biti u crnom.

Urednik ništa nije shvatio, jedino što istinski razumije je proizvodnja rakije, ali je zadovoljno počeo trljati ruke. Čim napišeš, pošalji i odmah će biti objavljeno, rekao je samozadovoljno.

Piše: Emil Vlajki   

Dedinje. Vučić hitno sazvao svoje ministre.

A.V.:  Sazvao sam vas jer mi je dosadila vaša neaktivnost. Čekao sam mesecima da nešto pametno predložite, i ništa. To je samo zato što ne znate dobro Veberovu metodologiju. Preporučujem vam njegovu knjigu 'Privreda i društvo'. Tamo ćete…

Dačić I.: Shvatili smo poentu, pređi na stvar, žuri mi se, čeka me više ambasadora u vezi priznanja Kosova.

A.V.: Evo, ovo je tipičan primjer zašto nikada neće biti nešto od vas u historijskom smislu te reči. Nemate unutrašnji mir, nemate stvaralačku koncentraciju…

Brnabić A.: Ne možemo svi biti kao ti. Ustvari, nitko to ne može. Reci više zašto si nas sazvao. Moram u vrtić po dete.

A.V.: Beznadežno, beznadežno! (duboki uzdah, čeka desetak sekundi, diže glavu put gore). Znam kako ćemo rešiti problem Zajednice srpskih općina… (spušta glavu, gleda naokolo, očekuje da ga svi zadivljeno gledaju, da postave pitanja, ali oni šute). Povući ćemo sve naše kadrove iz prištinskih institucija, policiju, poslanike, sudije. Nakon toga ćemo organizovati barikade na severu Kosova koje će trajati sve dok se ZSO ne formira. Kvinta mora kapitulisati!

Nerazgovetno se čuje od više prisutnih: Ovaj čovek je lud. 

A.V.: Čujem što govorite. Ako sam lud, što me narod neprekidno bira? Ustvari, birati vas za ministre je istinska ludost.

Grujičić D.: Ja ne mislim da si lud, ali te ne razumemo, nismo čuli tvoje argumente. Ovo što nam predlažeš može biti gore od korone. Što ako sve to uradimo, a ZSO se ne formira. Povrh svega, nećemo tamo imati naše predstavnike. Umjesto njih, tamo će biti Albanci.

A.V.: Medicina je jedna od najvažnijih ljudskih djelatnosti i ti si tu ekspert, ali nije celina. A jedina istina je celina, veli Veber. Ti ne znaš igrati šaha. U šahu, kao i u privredi, ako nešto ne žrtvuješ, ako ne riskiraš, teško možeš pobediti. Imam, kao nekadašnji američki politolog i državnik, Bžežinski, pregled svetske šahovske table, celine međunarodnih odnosa. Zapad ne sme, pored Ukrajine gde ima silnih problema, otvarati drugi front terajući Srbe sa barikada, jer bi čitav Balkan planuo. A i Rusi bi intervenisali (opet svi šute). Dobro, vidim da ste saglasni. Počinjemo ovih dana. Znate što vam je činiti. Povežite se sa svim našim liderima na Kosmetu, srpskom listom, načelnicima opština, našim policajcima. Nema izvolevanja. Sve mora biti precizno sprovedeno i sinhronizovano.

Sastanak Vučića sa kvintom, francuska ambasada.

Talijan: Zašto Vučić hoće da se s nama sastane pod hitno?

Amerikanac: (smije se) Jedan njegov ministar mi je sve ispričao. Hoće Zajednicu srpskih općina. Deset godina nakon Briselskog sporazuma, Srbija je sve dala Albancima. Od Kosova je napravila albansku državu. Ako mu se neda neki ustupak, ode mu fotelja. A i treba mu nešto dati jer su ruske tajne službe postale previše aktivne u zadnje vreme. Pobunit će Srbe zajedno sa rusofilima i možemo izgubiti tu zemlju. Ništa ne brinite. Sve sam smislio. Pravite se kao da ništa ne znate i odobravajte sve što vam kaže. On voli seanse gde je glavni glumac.

(Vučić  je najavljen, ulazi u prostoriju, pozdravlja se sa svima)

Francuz: Zadovoljstvo mi je da vas ovde ugostim. Odmah sam se odazvao vašem pozivu. Vi ste odgovoran državnik i nismo ni časa oklevali da se vidimo; svi smo u tome bili saglasni.

A.V.: Biću brutalno jasan. Gori nam pod nogama, svima nama. Ako ništa drugo, moramo makar formirati Zajednicu srpskih opština u našoj južnoj pokrajini, i to hitno.

Amerikanac: Verovali ili ne, mi smo potpuno saglasni s vama. I nama je dosta albanskog negiranja tog pitanja. Ali, moramo pritom biti delikatni.

A.V.: Više nego delikatni.

Amerikanac: Molim vas, pustite me da nastavim. Ne možemo, ovako iznenada, to objaviti. Ispalo bi, da je to samo volja vas kao predsednika i svemoćne kvinte, svetskih policajaca. A šta je s narodom. Srbi tamo istinski pate i bore se na svoj način, dostojanstveno. Treba da osete da su ovu Zajednicu oni iznudili svojom borbom, a ne vi ili mi. Zato predlažem, da se u znak protesta, a naći će se neki razlog, Srbi povuku iz svih prištinskih institucija i da nastave borbu na barikadama. Tek onda ćemo popustiti.


Vučić ne može verovati svojim ušima. Sve što sam mislio reći, to su oni rekli. Čudesno! Ja sam božji glasnik, govori sebi. Imam i telepatske moći da prenosim drugima ono što želim. Gde su sada moji ministri da ovo čuju, oni koji misle da sam običan čovek. Gde je narod da ovo čuje. Ustoličio bi me kao kralja svih Srba. Kako je teška moja sudbina. Tako sam veberovski moćan, a niko za to ne sme da zna.

Upravo u tom času, opazi podrugljivo ciničan osmeh na licu britanskog ambasadora. Klikeri mu proradili, i izbacili ga iz transa. Shvatio je da su oni sve znali o njegovim planovima. Dobro, igrat ću i tu igru, pomisli.  


Amerikanac: (Ne primećuje promenu raspoloženja kod Vučića). Da bi sve bilo uverljivije, upotrebićemo onog teroristu Kurtija koji će sigurno početi da pravi ekscese. Hapsit će Srbe bez razloga, poslaće svoje specijalne policijske jedinice, ROSU, na Sever Kosova i tko zna šta još. Kvinta će međusobno  podeliti uloge. Nemci će biti izrazito protiv vas Srba, a mi, Amerikanci, ćemo konačno presuditi u vašu korist. Međutim, i vi morate nešto za nas učiniti.

A.V.: Samo recite.

Amerikanac: Moraćete nametnuti sankcije Rusiji!

A.V.: To nije moguće (U sebi: Ovo ne sluti na dobro).

Amerikanac: Razumemo vašu situaciju. Ali, Rusi su počinili stravične zločine nad Ukrajincima. Pripremili smo neoborivu dokumentaciju koja pokazuje da su streljali dvadeset hiljada ukrajinskih ratnih zarobljenika bez ikakvog suđenja. Povrh svega, silovali su ne samo žene, već decu, muškarce svih dobi i starice. Čitav svet će biti prestravljen. Vi kao pravnik i čovek, moraćete to osuditi. Ne zato što mi to od vas tražimo, a tražimo, ili zato što bi Nemačka mogla povući sve svoje investitore iz Srbije, a mogla bi, već zato što imate savest. Vaš narod inače ceni ono što radite, a kada se formira Zajednica srpskih opština, sve će ostalo biti u drugom planu, pa i sankcije Rusiji. Ako to uradite, ubrzaćemo vaš put u Evropsku uniju.

A.V.: Ali, u Briselu su izjavili da se tamo nikoga neće primiti u sledećih deset godina.

Amerikanac: Oni samo pričaju, a Amerika stvarno odlučuje. Zar nije tako? (obraća se ostalim članovima kvinte koji potvrdno klimaju glavom).

A sada nešto lično što ne sme javno biti rečeno. Možda smo delomično pogrešili 1999. godine kada smo vojno intervenisali spašavajući albansku populaciju na Kosovu od onog zločinca Miloševića. Rakete nam nisu bile precizne i bilo je mnogo kolateralne štete. Usavršili smo ih i danas bi broj stradalih srpskih civila bio manji. 

A.V.: Hvala za izvinjenje (U sebi: Koje li hipokrizije! Ovaj me arogantan tip smatra potpunim idiotom). A što se tiče nametanja sankcija, ako dokazi za počinjene ruske zloćine budu neoborivi, stvarno ću morati da postupim po savesti. Međutim, što ako narod ne bude razumeo moje argumente?

Amerikanac: Zamenićemo te. Ti završavaš fakultet za košarkaškog stručnjaka i daleko si bolji od Dodika, otići ćeš u Ameriku i voditi 'Lejkerse'.


U međuvremenu, Srbi su napustili sve kosovske institucije. Srbi, pripadnici kosovske policije, skinuli su uniforme, čime su simbolično pokazali svoju odluku da izađu iz kosovskih institucija.
To je usledilo nakon sastanka u Zvečanu, gdje su politički predstavnici Srba sa Kosova odlučili da napuste sva mesta koja su imali u kosovskoj vladi.
Prvi je tu odluku saopštio lider Srpske liste Goran Rakić.
Izlazak Srba iz kosovske policije usledio je nakon suspenzije komandanta za Sever Kosova, koji je odbio da pripadnici policije na Severu uručuju opomene i oduzimaju vozila koja nemaju registarske oznake RKS.
Srbi su odlučili da će odluka o napuštanju institucija biti na snazi sve do trenutka dok Priština ne formira Zajednicu srpskih opština.


Sastanak kvinte i Kurtija u Prištini. Američka ambasada.

Kurti: Vi ste utemeljili našu državu i ovo će zauvek biti vaš dom. Čast mi je što sam s vama u društvu. Recite što želite i sve će vam biti ispunjeno.

Amerikanac: Ti si, Kurti, pravi čovek za premijersko mesto. Izvrsno znaš kako se stvara demokratsko društvo.

Kurti: Mada nisam dostigao vaš nivo, hvala na priznanju, imao sam vas kao učitelje.

Amerikanac: Moraš nastaviti kako si započeo. Da bi stvorio potpunu demokraciju, moraš maltretirati Srbe koji su se ovih dana pobunili, gdje god možeš i kad god možeš, ali uz konzultacije s nama i samo do granice koju ti mi odredimo.

Kurti: To i radim.

Amerikanac: To nije dovoljno. Srbi su genocidan, ali veoma lukav narod. Pooštri kontrolu! Na primer, ne kontrolišeš dovoljno dobro promet na granicama. Dobili smo informaciju  da Srbi uvoze teroriste u bačvama u kojima bi trebalo biti vino. Na isti način krijumčare ljude napolje. Druga stvar je još perfidnija, da ne kažem odvratnija. Srbi su tolike kukavice, pogotovo oni na severu u četiri njihove opštine, da sakrivaju velike količine oružja u dečjim vrtićima. To je posao za specijalnu policiju koju ti ne koristiš na pravi način. Sve u svemu, napravi listu Srba koje treba pohapsiti, daj nam je na odobrenje i sprovedi to u djelo ako želiš da tvoja država opstane i ojača.

Kurti: Ovo sa bačvama i dečjim vrtićima  će sutra biti provereno. Međutim, ima nešto drugo. Izgleda da će Srbi dići barikade na severu.

Amerikanac: Neka ih! Time će čitavom civilizovanom svetu pokazati da su istinski varvari jer ograničavaju slobodu kretanja u jednoj demokratskoj državi. Povodom toga, možeš Srbima pretiti, ali barikade, za sada, ne smeš da diraš. A sada nas ostavi!


Kurti izlazi sav sretan što kvinta odobrava sve njegove demokratske postupke, i na mobilni zove šefa specijalne policije.


Amerikanac: Kurti je dovoljno lud da nastavi i pojača teror prema Srbima. Barikade su njihov posljednji, očajnički pokušaj da mu se suprotstave. Nakon izvesnog vremena, mi ćemo intervenisati i pojaviti se kao njihovi spasioci. Ponudićemo im i ZSO. Mogli bi čak dozvoliti i da par stotina policajaca dođe iz Srbije na Kosovo.

Francuz: Igramo se s vatrom.

Amerikanac: Ni na koji način. To neće biti nikakva nova Republika Srpska. Neće imati svoju vladu, parlament i slično. ZSO će samo omogućiti srpske lokalne policijske snage, upravljanje lokalnim budžetima te nekim kulturnim aktivnostima, a Srbi će imati, kao i sada, određenu kvotu svojih poslanika u kosovskom parlamentu. Konačno, svako delovanje Srba će morati biti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.

Francuz: Što ćemo s Kurtijem?

Amerikanac: Ako pretera u proganjanju Srba, posebno ako pokuša silom ukloniti barikade, biće smenjen. Jednom smo to već uradili.


26. 12. 2022.

Srbi na severu Kosova i Metohije 17. dan su na barikadama, zahtevajući oslobađanje svojih protivpravno uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za hapšenja Srba.

Kosovska policija na administrativnom prijelazu Merdare danas oko 14:30 sati nije pustila automobil sa patrijarhom srpskim Porfirijem da uđe na Kosovo.

-----------

Vučić i Bocan-Harčenko. Dedinje.

A.V.: Dobrodošao prijatelju!

B-H: I meni je drago da te vidim. Žao mi je zbog svega što se događa na Kosmetu. Vidim, da su kosovski specijalci navodno pokušali da ukinu barikade kod Zubinog Potoka i da si obavio konzultacije sa premijerkom i vojnim vrhom. Dobro znaš da smo spremni da vam pružimo bilo koju vrst pomoći ako to zatražite.

A.V.: Cenim to, ali mislim da ćemo se nekako snaći i da nasilja neće biti. U suprotnom, prvi sam spreman da poginem na barikadama, ali svoj narod ne dam!
Međutim, nisam te pozvao zbog toga. Hteo bih da rasčistimo neke stvari oko naših odnosa i znam da ćeš to verno preneti Putinu i Lavrovu.

B-H šuti.

A.V.: Znaš, da je Srbija bila prisiljena da u nekoliko navrata, u UN, osudi Rusku Federaciju u vezi vaše specijalne operacije u Ukrajini. Znaš takođe da nismo mogli drugačije da postupimo. Vi ste to shvatili i niste nam uzeli za zlo.

B-H: Razumeli smo to i cenimo što nam ne uvodite sankcije. Za to je potrebna velika hrabrost.

A.V.: Radim što mogu da se to ne desi. Ali nisam siguran koliko ću još moći da u tome izdržim.

Iako nije dobra komparacija i suštinski se od nje ograđujem, Srbija se u ovom času nalazi u sličnoj poziciji kao Jugoslavija 1948. godine prilikom Rezolucije Informbiroa. Ona je tada bila okružena članicama budućeg Varšavskog pakta, a danas je Srbija okružena članicama NATO pakta.

B-H: Jugoslavija je tada odolela pritiscima SSSR-a i priklonila se Zapadu. Po analogiji, Srbija bi trebalo da se odupre pritiscima NATO-a i prikloni se Istoku.

A.V.: Voleo bih da to bude tako, ali je to prosto nemoguće. Društvena dijalektika je u ovom slučaju bila hirovita i krajnje nelogična.
Stvar je u tome što Zapad gubi rat u Ukrajini, ali on će se nastaviti još dugi niz godina. Što je situacija za Zapad teža, on postaje sve netolerantniji i brutalniji. NJegov šovinizam uništava sva ljudska prava na kojima je do sada insistirao, a Srbija bi lako mogla biti kolateralna šteta tog procesa.

B-H: Tim više bi trebalo da se udaljite od njega.

A.V.: Ti znaš da sam u srcu rusofil i da bih bio presretan kada bi se to moglo izvesti. Ali sam prije svega državnik. Srbija je opkoljena sa svih strana NATO članicama. U slučaju da nam Zapad nametne sankcije, mi bismo kao država propali. Zapadni investitori bi otišli. Strane banke koje ovde vladaju, onemogućile bi nam svako poslovanje. Ne bismo se više mogli kretati u bilo kom pravcu, ni drumskim saobraćajem, ni železnicom, ni avionima. Ne bismo mogli izvoziti naše proizvode. Infrastrukturni projekti bi propali. Došlo bi do masovne nezaposlenosti, ogromne inflacije, i tako dalje, i tako dalje.

B-H: Hoćeš reći, da ukoliko vam Zapad postavi ultimatum, ili nam nametnuti sankcije, ili ih trpeti, ti ćeš postupiti kao Tito i prikloniti se Zapadu.

A.V.: Upravo tako. Biće to protiv moje volje, ali će biti. Ja ovu državu moram voditi odgovorno, dakle u interesu naroda prije svega. Vi to isto radite. Zato vas molim, završite taj rat u Ukrajini što prije. U međuvremenu, sankcije vam neće biti nametnute s naše strane dok za to bude postojala i najmanja šansa.

B-H: Hvala na iskrenosti. Prenet ću u najkraćem roku ovaj naš razgovor Moskvi.

NAPOMENA: Ovaj tekst posvećujem Maji Marinković, prelijepoj bebi koja već ima puna tri mjeseca. 

Ostale tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA