Najnovije

KOMANDANT BATALJONA ''VOSTOK'': Da li je ruska vlast dobro procenila u šta se upušta?

Komandant baraljona ''Votok'' Narodne milicije DNR Aleksandar Hodakovski je izneo svoje mišljenje o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ruska vojska (Foto: RIA Novosti)

Piše: Aleksandar Hodakovski

Društvo je mislilo da vlada smatra neprijatelja slabim i zbog toga je njen zadatak bio lak. To je, prema mišljenju javnosti, ono što je podstaklo vladu da odluči da pošalje vojsku, bez obzira na to koliko su u očima društva značajni, ili ne, razlozi za rat.

Ovde se ne radi o našoj situaciji – reč je o ulasku američkih trupa u Vijetnam. Ovom se temom bavi knjiga Roberta DŽervisa „Percepcija i pogrešna percepcija u međunarodnoj politici“, koju mi je predstavio Ruslan Puhov, član javnog saveta pri Ministarstvu odbrane, shvatio je da je vlada u stvari trezveno procenila teret i troškovi kampanje. Tada je društvo palo u zamišljenost: ako su svi sve razumeli, kakav bi onda značaj trebalo da imaju razlozi da se odlučite na tako težak poduhvat?

Po svemu sudeći, i naše društvo ima razloga da veruje da je zadatak izgledao lak, pa je to i bio razlog da se opredelimo za ovaj način njegovog rešavanja. Ali i plašim se i želim da znam jednog dana kao rezultat nekakvog curenja da je naša vlast bila svesna mogućih posledica, ali mu razlozi nisu ostavljali izbora. A ovi razlozi nisu ni toliko važni koliko shvatanje da nespremnost za operaciju i potreba da se zamahne na putu nisu posledica nesposobnosti, već posledica nedostatka vremena.

O budućnosti Ukrajine pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda/Telegram kanal Aleksandra Hodakovskog

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA