Najnovije

DODIK: Srpskoj više niko neće moći ništa da nameće

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će SNSD-ovi delegati u Domu naroda BiH nastupiti odlučno i konstruktivno i izborom ta četiri delegata, Republici Srpskoj u naredne četiri godine više niko neće moći ništa nametnuti.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

"U sedmici iza nas Narodna skupština izabrala je delegate u Dom naroda BiH. Izabrano je i Veće naroda i time smo obavili važan posao, čime su stvoreni uslovi za dalje formiranje Vlade Republike Srpske", objavio je Dodik na svom Tviter nalogu.

Dodik je naveo da je na sastanku mandatara Radovana Viškovića i delegacije SNSD-a razgovarano o programu rada nove vlade.

"SNSD bi trebalo da ima 10 ministarstava u novoj vladi. Primarni zadatak nove vlade biće da angažuje sve snage da se očuva stabilnost i daju adekvatni odgovori na predstojeće ekonomske izazove", napisao je Dodik.

On je podsetio da se ove sedmice sastao s evropskim komesarom Oliverom Varheljijem.

"U otvorenom razgovoru dobio sam obećanje da će biti odblokirana sredstva EU Republici Srpskoj, što je veoma dobra vest za nas. Time će biti omogućen nastavak izgradnje na koridoru 5 od Doboja do Vukosavlja", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Takođe, naveo je i da se sastao i sa ambasadorom Republike Turske Sadikom Baburom Girginom i izrazio nadu da će konačno početi izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo.

Dodik je napomenuo i da je otvorena nova zgrada Opštinske uprave u Kotor Varošu, čime su stvoreni mnogo bolji uslovi za rad svih zaposlenih, ali i pružanje usluga građanima.

"Radnu nedelju završio sam podrškom našoj reprezentaciji u dvorani "Borik", gde je na veličanstven način priređeno praćenje Mundijala", zaključio je Dodik.

Sutra ćemo iskristalisati zajednički stav o odlasku na samit u Tiranu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je stav predsednika Aleksandra Vučića o odlasku na samit u Tirani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti, dakle činjenicu da je to samit Evropske unije i Zapadnog Balkana i da je najznačajnija zemlja Zapadnog Balkana Srbija.

"Verovatno ni Evropska unija neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbedi prisustvo predsednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra u toku dana iskristalisati i doneti zajednički stav o tome, da li ići ili ne ići", istakao je Dodik odgovarajući na pitanje Tanjuga da li predsednik Vučić treba da ide na samit u Tiranu.

On je naveo da ukoliko predsednik Vučić ne bude išao na ovaj skup da će onda i prisustvo republike Srpske u Tirani biti upitno.

"Kod nas u Bosni i Hercegovini su složene procedure vezano za to, zna se da Bosna i Hercegovina ima tročlano predsedništvo i ako jedan ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsednikom Vučićem", rekao je on.

Dodik je i dodao da je Vučić u oceni odnosa međunarodne zajednice prema Prištini veoma jasno markirao sve bitne tačke nepravednog odnosa i same Evropske unije.

"Tako da ćemo sutra nakon njegovog razgovora sa važnim ljudima ponovo razgovarati i uskladiti naš stav", istakao je Dodik.

On je kazao da je Republika Srpska zainteresovana da sa Srbijom gradi sve zajedničke međunarodne stavove koji se tiču Republike Srpske i Srbije.

Dodik je kazao da je i danas razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem telefonom i da često razmenjuju mišljenja i pokušavaju da dođu do zajedničkih stavova.

On je naglasio da Republika Srpska i Srbija imaju usaglašenje stavove o mnogim pitanjima i da je veoma važno da se preduzimaju zajedničke aktivnosti i mere.

"Vidljivo je i jasno je iz prethodnog istupa predsednika Vučića da postoje mnogi problemi, nerazumevanja i što dalje idemo sve je više 'upakivanje' Srbije i Republike Srpske u taj njihov kliše u kome smo mi odgovorni, a svaki put od nas očekuju i od Srbije i od Republike Srpske da isporučimo ona njihova očekivanja koje oni žele, a koja po pravilu idu na štetu i Republike Srpske i Srbije ne uvažavajući nijedan stav koji mi iznosimo" rekao je on uz konstataciju da tako i Srbiju i Srpsku pokušavaju da dovedu u poziciju pasivnih učesnika u raznim skupovima i podrške samo njihovim stavovima.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA