Najnovije

NATO taktika izazvala velike gubitke ukrajinske vojske: Obučili ih za pogrešnog neprijatelja

COIN taktika koju su instruktori NATO-a nametnuli ukrajinskoj vojsci dovela je do ogromnih gubitaka u Oružanim snagama Ukrajine, piše „Vojna hronika“.

Zarobljeni ukrajinski vojnici u blizini Artemovska (Bahmuta) prošlog meseca,  su rekli da kursevi obuke koje sprovode instruktori NATO-a samo štete pešadiji Oružanih snaga Ukrajine, a taktika nije dizajnirana za intenzivne borbe.

NATO-ov COIN (rat protiv gerilaca) program, u okviru kojeg su instruktori iz SAD, Britanije i Kanade obučavali ukrajinsku vojsku, kreiran je za borbu protiv „nedržavnih snaga“ i pobunjenika. Ne predviđa da neprijatelj može posedovati značajnu artiljeriju i teško naoružanje.

Istovremeno, čak i ovaj kurs je trajao 20 dana, umesto propisanih 6 meseci. Vojnici Oružanih snaga Ukrajine koji su stigli na liniju fronta nakon završetka ovih kurseva počeli su da trpe ogromne gubitke. U početku su se pojavili u pravcu Hersona, ali sada se primećuju u oblasti Artemovsk.

Prema ukrajinskim ratnim zarobljenicima, taktika COIN uključuje male mobilne grupe. Na kursevima su borci obučavani za manevre na lakim vozilima, juriš na zgrade i infiltriranje civilnog stanovništva.

 

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA