Najnovije

GENERALNI SEKRETAR NATO: Vučić je pravi ... (VIDEO)

Medijska mašinerija Aleksandra Vučića nastavlja da širi besomučnu kampanju protiv kandidata ujedinjene opozicije za predsednika Srbije, Zdravka Ponoša, pokušavajući da ga diskredituje u očima javnosti kao NATO kandidata. Međutim, najveće iskorake u saradnji sa ovom vojnom alijansom napravio je upravo Aleksandar Vučić, koji je generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, 2015. godine, dočekao sa hlebom i solju, ratifikujući Sporazum o statusu snaga (SOFA) na osnovu kojeg NATO u Srbiji ostvaruje slobodu kretanja i može da koristi kompletnu vojnu infrastrukturu. S druge strane, Stoltenberg je 2017. godine, rekao da je Vučić prava osoba za predsednika.

Aleksandar Vučić (Foto: Predsedništvo Srbije)

- Siguran sam da vidimo dobru budućnost u odnosima Srbije i NATO-a. Nemam nikakvih iluzija da, kada je reč i o gospodinu Stoltenbergu i o NATO-u, mi nemamo nikakvih neprijateljstava - izjavio je Vučić prilikom posete Stoltenberga Beogradu u novembru 2015. godine.

Te iste godine, Srbija je sa NATO postigla tri važna sporazuma. U januaru 2015. godine, Srbija i NATO usvajaju Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP), koji predstavlja zajednički usaglašen okvir unutar kojeg država partner izlaže ciljeve svojih reformi, a NATO je podrška u ostvarivanju tih ciljeva.

Dalji razvoj odnosa Srbije i NATO prati ratifikacija Sporazuma o statusu snaga (SOFA) na osnovu čega NATO u Srbiji ostvaruje slobodu kretanja i može da koristi kompletnu vojnu infrastrukturu. 

Srbija i NATO potpisuju ubrzo i Sporazum za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške. Prema tom sporazumu pripadnici NATO imaju iste privilegije i imunitet koji sleduje diplomatama po Bečkoj konvenciji.

Sve ovo je navelo šefa Kancelarije NATO u Srbiji, Ćezara Marinelija da konstatuje kako odnosi Srbije i NATO nisu nikad bili bolji.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da su odnosi između Srbije i NATO bolji nego što se to čini običnom čoveku. Srbija postaje sve važniji partner NATO. Imamo jako partnerstvo i nastavljamo da radimo zajedno u oblastima u kojima i Srbija i NATO vide vrednost - rekao je Marineli.

Sledeće, 2016. godine, Vučić odlazi u sedište NATO u Briselu, gde se opet susreo sa Stoltenbergom i to u njegovom domu.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA