Najnovije

EMIL VLAJKI: Kako su SAD ''mirovnim predlogom'' u Rambujeu naterale Jugoslaviju da uđe u rat sa NATO-om

1998. Terorističke akcije OAK-a na Kosovu, upravljane SAD-om, se intenziviraju. Intenzivira se i medijska kampanja na Zapadu koja Srbe demonizira na način kako su to nacisti svojevremeno radili protiv Jevreja. U toku stvorene klime terora i demonizacije, SAD izaslanik Richard Holbrooke dolazi u Beograd sa prijedlogom za "mirno rješenje" kosovske krize. Istovremeno, 12. Oktobra, sekretar NATO-a Solana prijeti bombardiranjem Srbije u roku od 96 sati (tipična SAD "štap-mrkva" diplomacija)! Pod pritiskom, Jugoslavija povlači vojne trupe sa Kosova. Navodno, posebna komisija Tijela za sigurnost i kooperaciju u Evropi (OSCE), trebalo je da nadgleda kosovsku situaciju. Ali sve to služi NATO-u za dobijanje vremena kako bi se napad na Jugoslaviju što bolje pripremio. Za to vrijeme, OAK dobija iz SAD još bolje naoružanje i pojačanje u ljudstvu. Pored toga, slično Markalama, priprema se i glavni zapadni medijski spektakl koji će svijetu "dokazati" kako su Srbi uistinu "genocidan narod". 1999. U januaru se "otkriva" potpuno isfabricirani "masakr u Račku" gdje su Srbi navodno hladnokrvno pobili 40 albanskih civila. Nakon toga dolazi "mirovna inicijativa" SAD u Rambouillet-u, što je jedna od najbesramnijih stranica "novog svjetskog poretka". Zapad predlaže okupaciju Jugoslavije ili bombardiranje. Milošević odbija ultimatum i 23. marta, NATO, bez odobrenja UN, počinje sa agresijom protiv jedne suverene zemlje. U junu, nakon tri mjeseca otpora, Jugoslavija Kumanovskim sporazumom dozvoljava okupaciju Kosmeta.

Emil Vlajki (Foto: Pravda)

Piše Emil Vlajki

Evo suštinskog dijela "Prijedloga za mir“ iz Rambujea (Annex B) koji je neizbježno morao dovesti do rata na Kosovu pošto bi njegovo prihvaćanje bilo ravno okupaciji Jugoslavije.:
Dodatak B (Dio):
Status multi-nacionalnih vojnih snaga za implementaciju ugovora 

4. NATO vojno osoblje će nositi unitorme, i NATO osoblje može posjedovati i nositi oružje ako za to ima naredenja. Strane (u ugovoru) će prihvatiti kao ispravne, bez plaćanja poreza ili nameta, vozačke dozvole i odobrenja izdata NATO osoblju od strane njihovih nacionalnih nadležnih vlasti.
6a. NATO će uživati imunitet od svakog pravnog procesa, bilo civilnog, administrativnog ili kriminalnog.
6b. NATO osoblje, u svim okolnostima i u svako vrijeme, uživat će imunitet od pravosuda Strana (u ugovoru) u odnosu na bilo koji civilni, administrativni, kriminalni ili disciplinarni prekršaj koji bi oni mogli počiniti u SRJ.
7. NATO osoblje će uživati imunitet od bilo kakvog hapšenja, ispitivanja ili zadržavanja u pritvoru od strane vlasti SRJ. NATO osoblje koje je greškom uhapšeno ili zadržano će odmah biti izručeno natrag NATO nadležnima.
8. NATO osoblje, uključujučl i njihova vozila, brodove, avione i opremu, će uživati slobodan i neograničen prolaz i nesmetano kretanje kroz SRJ, uključujući i pripadajući zračni prostor i teritorijalne vode.
9. NATO će biti izuzet od plaćanja poreza, taksi i drugih potraživanja i inspekcija i carinskih regulacija, uključujući predavanje popisa robe i druge rutinske carinske dokumentacije za osoblje, vozila, brodove, avione, opremu, zalihe i namirnice koje ulaze, izlaze i prolaze kroz teritorij SRJ u funkciji podrške operacijama.
10. Vlasti SRJ će olakšati NATO-u, na osnovu prioriteta i svim raspoloživim sredstvima, svako kretanje osoblja, vozila, brodova, aviona, opreme ili zaliha, kroz avioprostor, luke, aerodrome i ceste...
11. NATO-u se garantira korištenje aerodroma, cesta, željeznica, i luka bez plaćanja taksi, carina, putarina i drugih troškova prouzrokovanih upotrebom...
12. NATO osoblje će biti izuzeto od plaćanja poreza na prihode i plate primljene od NATO-a kao i na svaki prihod primljen izvan SRJ.
13. NATO osoblje i njihova pokretna svojina uvezena u, stečena ili izvezena iz SRJ bit će izuzeta od carina, taksi i ostalih naplaćivanja i inspekcija i carinskih regulacija.
14. NATO će moći uvoziti i izvoziti, slobodno od poreza, taksi i drugih naplaćivanja, onu opremu, namirnice i zalihe koje su mu neophodne, pod uslovom da je ta roba za zvaničnu upotrebu NATO-a ili za prodaju NATO osoblju.
15. Strane priznaju da je korištenje komunikacijskih kanala neophodno za misiju. NATO-u će biti omogućeno da ima svoju internu poštansku službu. Strane će, na jednostavan zahtjev, odobriti sve telekomunikacijske usluge, uključujči i radio i televizijske difuziju, koje su potrebne za misiju, prema onome što odredi NATO. To će uključivati i pravo da se koriste sredstva i usluge koje su potrebne da bi se osigurala potpuna mogućnost komumkacija, kao i pravo besplatnog korištenja elektromagnetskog spektra u te svrhe...
16. Strane će osigurati besplatno korištenje javnih kapaciteta po potrebi NATO-a za pripremu i izvršenje zadataka misije...
17. NATO i NATO osoblje bit će imuni od zahtjeva svake vrste koji bi se mogli pojaviti uslijed aktivnosti neophodnih za izvršenje misije...
18. NATO će moči direktno sklapati ugovore za nabavku robe, usluga, i konstrukciju sa dobavljačima unutar i izvan SRJ...
19. Trgovinsko poduzetništvo koje se odvija u SRJ isključivo u službi NATO-a bit će izuzeto od svih lokalnih zakona i regulacije...
20. NATO može zaposlih lokalno osoblje koje će individualno ostah podložno lokalnim zakonima i regulativi, osim zakona o radu i upošljavanju. Međutim, lokalno osoblje zaposleno kod NATO-a će: a) imati imunitet od pravnih procesa u pogledu onoga što kažu ili napišu i u pogledu svih akcija koje izvršavaju u službenoj funkciji; b) imati imunitet od nacioname službe i/ili vojne obaveze; c) biti podložni jedino uslovima zapošljavanja koje ustanovi NATO...
21. U izvršavanju svojih ovlaštenja određenih u ovom poglavlju, NATO ima odobrenje da zadrži u pritvoru individue i da ih, što je prije mogLiće, izruči nadležnim viastima.
22. NATO može u izvođenju operacija imati potrebu za poboljšanjem ili modifikacijom nekih infrastruktura u SRJ, kao cesta, mostova, tunela, zgrada i komunalnih usluga. Svako takvo poboljšanje ili modifikacija koje nije privremene naravi postat će dio te infrastrukture i ostat će u istom vlasništvu...

Postoje različita mišljenja o "mirovnom sporazumu iz Rambujea". Potrebno je posebno istaći činjenicu da je SAD namjerno formulirao 'Dodatak B' na takav način da ga niti jedna nezavisna zemlja u svijetu ne bi mogla potpisati.

Dokument

FAIR Fairness and Assigasu in Reporting,
130 W. 25th Street New York(( Da li je Rambuje bio drugi Tonkinški zaljev? NY 10001

Medijski izvještaj: ŠTA SU NOVINARI ZNALI O
KOSOVSKIM PREGOVORIMA - ALI NISU REKLI,
2. jun 1999.
Novi dokazi su pronađeni koji potvrduju da su SAD namjerno htjele spriječiti Rambuje mirovne pregovore u Francuskoj kako bi pronašle dobar razlog za NATO bombardiranje Juogslavije.
Stoviše, izvještači glavnih američkih medija su navodno znali o tom planu da se blokiraju kosovski mirovni pregovori, ali nisu o tome informirali svoje čitaoce ili gledaoce.
FAIR-ov medijski izvještaj od 14. maja postavio je pitanje da li su mediji prenijeli čitavu priču o Rambujeu. Novinari su skoro jednoglasno prebacili krivicu za propast pregovora na srpski beskompromisan stav. Naslov depeše NJujork Tajmsa iz Beograda 24. marta - prvog dana bombardiranja - glasi: "SAD pregovarači odlaze, razočarani Miloševićevom tvrdom linijom."
Ali dokazi  sugeriraju da su ustvari SAD pregovarači, a ne Srbi, bili ti koji su blokirali pregovore.
U izdanju časopisa 'Nation' od 14. juna, DŽordž Keni, bivši novinar Stejt Departmenta za Jugoslaviju, izvještava:
Vaš novinar je saznao iz vrlo pouzdanih izvora, od osobe koja redovito putuje sa državnim sekretarom Medlin Olbrajt, da se jedan visoki zvaničnik Stejt Departmenta hvalio, zaklinjući pritom prisutne novinare na strogu tajnost izvora, da su SAD "namjerno postavile visoke zahtjeve (u Rambuje-pregovorima, op.a.) za koje su znali unaprijed da ih Srbi ne mogu prihvatiti." Kako je istakao taj zvaničnik, Srbima je trebalo malo bombardiranja da bi se opametili.
Drugim riječima, plan za kosovsku autonomiju koji su pripremili zvaničnici Stejt Departmenta je bio namjerno tako napravljen da bi izazvao kod srpskih pregovarača reakciju odbijanja. U svom članku u časopisu 'Nation', Keni usporeduje ovaj plan sa lažnim incidentom u Tonkinškom zaljevu što je poslužilo SAD da bombardiraju sjeverni Vijetnam..
Dajući dodatnu potvrdu izvještaju Kenija, DŽim DŽatras, pomoćnik za vanjsku politiku republikancima u Senatu, prenio je u svom govoru na Cato Institutu u Vašingtonu 18. maja, da je jedan "visoki zvaničnik administracije dao medijima u Rambujeu", slijedeću izjavu:
"Namjerno smo postavili tako visok prag za Srbe da se povinuju. NJima treba malo bombardiranja i to će i dobiti."
U intervjuu koji su dali FAIR-u, Kennev i Jatras tvrde da su ovo autentični citati koje su skinuli sa trake novinari koji su lično razgovarali sa ovim amcričkim zvaničnikom. Oni međutim nisu htjeli odati imena novinara niti kojim novinskim kućama pripadaju.

Ostale tekstove autora Emila Vlajkija možete pročitati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA