Najnovije

Ko je sve iz Srbije imenovan kao pretnja BiH: Akcija zabrane ulaska pokrenuta 2016.

Zabrana ulaska u BiH određenim ličnostima iz Srbije pokrenuta je krajem 2016. i ne samo da otkriva različit profil ličnosti pod zabranom, već ukazuje i na širinu zahvata u kulturno i društveno tkivo Srbije, koje se proglašava pretnjom po nacionalnu bezbednost BiH, izjavio je danas stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević.

DŽevad Galijašević (Foto: Jutjub)

U poslednjih nekoliko dana ulazak u BiH iz Srbije zabranjen je bivšem komandantu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću, uglednom advokatu Goranu Petronijeviću i istoričarima Aleksandaru Rakoviću i Milošu Koviću.

Galijašević kaže da je to tek vrh ledenog brega u određivanju Srbije kao neprijateljske države i njenih istaknutih građana kao izvora aktivne pretnje bezbednosti zemlje.

Reč je o robusnoj i sistematskoj akciji pokrenutoj krajem 2016. pod nazivom "Operativni prodor Ušće", a širi spisak zabrane od 2018. pokazuje kontinuitet akcija i ove operacije, naveo je Galijašević u izjavi za Srnu.

U osnovi ovog obaveštajnog prodora, dodao je, nalazi se sedam kategorija aktivnosti koje Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) ofanzivno sprovodi u odnosu na Srbiju - planiranje i usmeravanje, prikupljanje informacija, obrada i korištenje, analiza i produkcija, ocena, stavljanje na raspolaganje, korelacija i naredbu o dejstvu, kao i preduzimanje agresivnih akcija i primena nasilnih metoda.

"Šta konkretno, u kontekstu ovih kategorija, znače planirane mere, na koja lica iz Srbije se sprovode i gde - šta operativci OBA rade u 'Sandžaku', a šta u Beogradu u aktivnostima državljana Srbije povezanih sa vehabijama iz Maoče, Dubnice i Sarajeva, te šta Srbiju očekuje na proleće i kakva je uloga regionalnih struktura, u državama okruženja - to je već pitanje za obaveštajno- bezbednosne strukture Srbije", kaže Galijašević.

Jer, prema njegovim rečima, "u BiH nema ni minimalnog, a pogotovo adekvatnog nadzora nad aktivnostima ove muslimanske milicije sa statusom zajedničke Obaveštajne službe".

Jedan od problema, ukazao je on, jeste ozbiljna konspiracija u kojoj učestvuju i mnogi kadrovi iz Republike Srpske u ovoj agenciji, tako da niko sa sigurnošću ne može reći ko je sve iz Srbije imenovan kao pretnja i kome je sve zabranjen ulazak u BiH, broj takvih lica je očito ogroman.

"U dokumentu iz avgusta 2018. kao neprijatelji BiH označeni su Veterani Republike Srpske, Ravnogorski pokret, Moto-klub 'Noćni vukovi', Udruženje Republika Srpska-Čast otadžbine, Zahar Prilepin, Aleksandar Raković, DŽevad Galijašević, Predrag Ćeranić i (preminuli) Miroslav Lazanski", naveo je Galijašević i dodao da je su ovo samo najzvučnija imena sa spiska bezbednosno opasnih po BiH.

O ruskom Trojanskom konju u EU pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA