Najnovije

Milan Vidojević za Pravdu: Srbija u političkim pelenama

Dok pišem ovaj tekst, sreda je veče, i dok predsednik Srbije u tehničkom mandatu sedi s ostalim balkanskim zgubidanima na "neformalnoj večeri" u Briselu, na poziv Žosepa Borelja, saopšteno je da će Priština već sutra podneti zahtev za prijem u Savet Evrope. Nema sumnje da će Kosovo biti primljeno jer zašto bi podnosili zahtev ako to nije unapred dogovoreno. Tako će Vučić za večeru dobiti knedle koje nije poručio da može da ih guta.

Piše: Milan Vidojević
                
Jasno je da EU na čelu s našim ključnim političkim neprijateljem Nemačkom će učiniti sve da privoli Srbiju da prizna nezavisno Kosovo. Ovo je i očajnički pokušaj NATO pakta da zatvori "rupu" u svom sistemu odbrane Evrope na istoku, od Litvanije do Turske. Otud i poseta specijalnog izaslanika za Balkan Manuela Saracina, samo nekoliko dana posle posete Vučića Olafu Šolcu. Što bi rekli laici, šef Šolc je izneo ono što se traži od Srbije a ovaj Saracin je doneo razrađena uputstva. Još pre par dana, Šolc je u bljutavoj izjavi precizirao: "Srbija mora da nastavi s reformama, uključujući slobodu medija, kako bi realizovala svoju ambiciju da se pridruži EU."

Šta kaže ova izjava? Srbija treba da se napne kako bi realizovala svoju ambiciju a Evropska unija baš nešto i nije zainteresovana, ne poziva Srbiju da se priključi EU, što inače nije ni u mislima čelnika Evrope, nego Srbija da nastavi sa samoponižavanjem i smanjivanjem, ne bi li se pronašle iglene uši kroz koje će se provući- pogotovo što predsednik Francuske Makron najavljuje reforme EU, reorganizaciju članstva i najavljuje "novu mapu EU" i poseban status zemalja koje nisu u prvom planu, spominjući Ukrajinu i Veliku Britaniju. Predlaže i promenu načina glasanja o prijemu novih članova i drugim važnim pitanjima kroz formu "kvalifikovane većine" a ne kao do sada kroz prihvatanje svih članica. To automatski znači izdvajanje članica prvog reda koje će odlučivati o svojim interesima na prvom mestu, članicama drugog reda se ostavlja da mogu da se pridruže svojim stavovima "izabranoj vladajućoj manjini," a i ne morajujer su nebitne, i treće, "ostatak Evrope" koji neće biti u članstvu, a imaće "neke povoljnosti," u prvom redu da budu otvoren prostor za prodaju robe "primarne Evrope," resurs radne snage i politički idiot koji će da glasa za svaku rezoluciju koju donese "centar Evrope." 

Ovi jasni signali ne dotiču predsednika Srbije koji ima svoju političku fiksaciju, da ne kažem program. Odmah posle izbora pohvalio je sebe kao velikog vođu poručivši narodu: "Sigurna ruka vas vodi kroz istoriju." Ni manje ni više, kroz istoriju. Kao Julije Cezar ili neko veći. No, mnogo više zabrinjava izjava da bez obzira što većina stanovništva nije za pridruženje EU, on i vlada će nastaviti tim putem!

Sad moram da u svom obraćanju pređem na "ti" i pitam predsednika: Čekaj, bre, šta hoćeš da kažeš - baš te briga šta misli narod! Ti ne ispunjavaš volju naroda koji je glasao za tebe, ti teraš svoju volju, ko šiša narod! Narod je stoka za tebe, dobar je samo kad glasa za tebe, ali imaš ti svoje planove, moraš da ispuniš obećanja koja si dao nekom, nemoj da te nepismeni narod ograničava! Jer ovo tvoj politički stav?

"Jeste, upravljam Srbijom mimo ustava mesecima, to mi jako prija, da konačno pokažem ruskom kepecu da ne zavisim od njega, ja sam čovek zapadnih stremljenja i opredelenja i dobio sam sjajnu šansu da objasnim lažnu dilemu oko Kosova. Putin nema pojma o pravnim pitanjima, a ja sam pravnik svetskog kalibra, objasniću mu da ne može da se poziva na Kosovo kad želi da opravda otcepljenje Donjecka i Luganska. O sudbini Kosova odlučujem ja a ne neki Putin!"

Da li vam se ovaj pasus čini mogućim stavom i neizgovorenom pretnjom, neodgovornog, sujetnog budućeg predsednika Srbije, koji tek treba da položi zakletvu jer je trenutno u "tehničkom mandatu." bez ustavnih ovlašćenja.

Niko nije doveo u pitanje status Kosova, pa ni Putin. Status Kosova je preciziran Rezolucijom 1244, Kosovo je pod protektoratom Ujedinjenih nacija. Pravo pitanje za velikog pravnika, ako sme da ga postavi u UN, jeste po kom osnovu je SAD  izgradio vojnu bazu Bondstil na teritoriji pod upravom UN? Na teritoriji suverene države Srbije, bez njene saglasnosti? To su pitanja koja pravni junoša treba da postavlja ali ne očekujte to od njega. Nije lud da pogrešnim pitanjima ugrozi svoju "međunarodnu poziciju."

Strasno želi da prizna nezavisnost Kosova i sad misli da će mu Putinova izjava biti izgovor da to uradi. Jer ako to ne uradi, EU će nam uvesti sankcije, a to bi unesrećilo vladara koji nas vodi kroz istoriju. Tako na mala vrata pokazuje Putinu gde se zadojio idejom Srbije u EU, za početak Javni servis RTS, leglo antisrpstva, pokazuje svoju dvadesetogodišnju pripadnost atlantskom i EU bloku, nije prenosio Paradu pobede iz Moskve. Parada može da se gleda i na YouTube ali da li je Vučić uputio čestitku Putinu povodom Dana pobede?

Sve ovo je jasan proizvod zbrke u glavama onih koji su uzori, lideri EU i SAD. EU trenutno, u pauzama svojih tekućih problema s Rusijom, bavi se Srbijom. U ovom mutljagu površne politike, egoizma da se brine samo sopstvena briga, jedino ko je zainteresovan za lov u mutnom su Kurti i Vučić. Problemi koje imaju SAD sa predsednikom Alchajmerom na čelu, izgubljena Ukrajina kao važan poligon duboke države, jasno su ocrtali da će se sudbina sveta, budućih odnosa, političkih i ekonomskih, u Evropi i šire, rešiti obračunom novih svetskih igrača i taloga na dnu velikog bokala, poznatog kao duboka država. Siguran dokaz da će Ukrajina izgubiti rat jeste poseta Anđeline DŽoli Kijevu. Gde se pojavi ova vampiruša tu je propast zagarantovana.

Šta ovde nije jasno? Žaba iz bunara bi da priča o okeanu. Teško će to ići, još jedna srpska kula od karata, građena na sujeti i neznanju, srušiće se kad veliki igrači budu protresli podlogu na kojoj je srpska fantazmagorija građena, što će možda probuditi one koji misle da se glasanjem ide u "bolje sutra." To je obećavao decenijama veliki monstrum duboke države Tito,  i pogledajte gde smo pod "titovčićima" stigli.

Tekst je pisan isključivo za portal Pravda i njegovo prenošenje je zabranjeno bez saglasnosti redakcije.

Ostale tekstove Milana Vidojevića možete čitati OVDE.

Izvor: Pravda
                           

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA