Najnovije

ZAŠTO TIRANA NIJE USVOJILA REZOLUCIJU U SREBRENICI? Nije zbog dobrih odnosa sa Srbijom

Odbijanje albanskog parlamenta da razmatra rezoluciju o Srebrenici posledica je unutarpolitičkih sukoba a ne neki gest naklonosti prema Srbiji, kaže za Sputnjik politikolog Dejan Vuk Stanković.

Tirana (Foto: RIA Novosti)

Parlament Albanije odbio je da održi sednicu na kojoj je trebalo da se raspravljalo o rezoluciji o „priznanju genocida u Srebrenici“, koju je predložio Sali Beriša, bivši premijer i predsednik Albaniji, inače lider opozicione Demokratske stranke Albanije.

Unutarpolitički sukob Rame i Beriše

Aktuelni premijer Edi Rama se povodom ovoga oglasio i rekao da je u pitanju „niska igra osobe koju Amerika smatra korumpiranim rušiocem demokratije, u svetu poznatog i kao rušilac embarga Slobodanu Miloševiću“.

Doktor političkih nauka Dejan Vuk Stanković smatra da je u pitanju unutarpolitički sukob i zato, kaže, na ovo ne bi trebalo da gledamo kao na neki gest naklonjen Srbiji.

„Iskreno govoreći, sumnjam da je ovo na bilo koji način povezano sa održavanjem dobih odnosa sa Srbijom, u kontekstu neprihvatanja nekih inicijativa koje su podržane i politički sponzorisane od strane Zapada. Ne verujem da se oni nešto opiru Zapadu i da imaju senzibilitet za Srbiju i zločin u Srebrenici,“ kaže Stanković.

Pokušaj Beriše da se dodvori Americi

Stanković ne negira da je motivacija da se uopšte pokrene pitanje ovakve rezolucije nešto što je vezano za talas dešavanja u Ukrajini.

„Moguće je da je sve ovo na tom talasu i teško da bih mogao da dam neku drugačiju dimenziju.Činjenica je da oni ne mogu da budu nešto drugačije zainteresovani za sve ove teme bez toga da se se ne uključi u igru neki širi kontekst jer su oni prosto vrlo hermetična politička zajednica što treba imati u vidu,“ navodi Stanković.

U svakom slučaju, zaključuje naš sagovornik, bilo šta da je razlog za to što rezolucija nije prošla to je dobro za Srbiju.

Loše vesti za Prištinu pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA