Najnovije

DOBROVOLJAČKA ULICA: 30 godina od zločina nad pripadnicima JNA

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos, nakon čega je kolona sa učesnicima obeležavanja stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu stigla na mesto zločina uz jake mere obezbeđenja, prenosi RTRS.

Dobrovoljačka (Foto: Jutjub)

Trasa kojom su se kretali autobusi bila je zatvorena za saobraćaj, federalna policija je u velikom broju bila raspoređena uz put, a prisutni su i u Dobrovoljačkoj ulici.

Na mestu zločina u Dobrovoljačkoj ulici položeno je cveće i zapaljene su sveće za sve stradale.

Parastosu su prisustvovali poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Kulašinac, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministri trgovine i ekonomskih odnosa, kao i za ljudska prava u Savetu ministara Staša Košarac i Miloš Lučić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnici opština, boračkih organizacija regije, te udruženja nestalih i porodica zarobljenih.

Porodice ubijenih vojnika u Sarajevu, prilikom povlačenja JNA pre 30 godina, apelovale su da nadležne institucije u BiH konačno kazne počinioce ovog zločina.

"LJudi koji su pre 30 godina bili u koloni JNA koja je po dogovoru napuštala Sarajevo napadnuti su i ubijani bez mogućnosti da se brane i odu", izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac rekao je da je BiH zemlja falsifikata i da je potreban oprez u vezi sa podizanjem optužnice za Dobrovoljačku, s obzirom na dosadašnje podvale iz kuhinja dela bošnjačke političke javnosti i međunarodne zajednice.

"Svedoci smo svih ovih 30 godina da muslimanska politička javnost pokušava da kreira samo njima znanu istinu. Istina je sasvim drugačija", rekao je Košarac.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić smatra da će počinioce zločina u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine nad pripadnicima vojske JNA pre stići Božija, nego ovozemaljska pravda, jer u BiH ovozemaljske pravde nema.

"Trideset godina nakon stradanja u Dobrovoljačkoj je dovoljno prošlo vreme da odgovaraju oni koji su počinili ovaj strašan zločin nad nedužnim vojnicima, koji su se kretali u jednoj mirnodopskoj koloni, po izlasku iz Sarajeva", rekao je Ćosić.

Prisutni su bili i članovi porodica poginulih pripadnika JNA, preživeli učesnici i predstavnici Trećeg pešadijskog puka Republike Srpske.

Program memorijalne manifestacije pod nazivom "Stradanje pripadnika JNA u Sarajevu - Dobrovoljačka ulica", organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je danas da podignuta optužnica o zločinima u "Dobrovoljačkoj ulici" ali i da postoji ogromno nepoverenje u pravosudne institucije BiH.
 
"Podignuta je optužnica, ali je još nije potvrdio Sud BiH, jer taj sud očigledno služi da pere ratne krvave biografije Bošnjaka i to je dokazao na bezbroj primera ranije", istakao je Kojić.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofor, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. 

Defile povodom 30. godišnjice osnivanja Vojske Republike Srpske pogledaljjte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA