Najnovije

Rusija imenovala najvećeg profitera od krize u Ukrajini

"Američke korporacije i finansijske institucije sprovode brzu ekspanziju u Evropi, koristeći krizu u Ukrajini za svoju korist", rekao je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev na sastanku tog tela u utorak.

Foto: pixabay

Između ostalog, američke firme su “već preuzele pod svoju kontrolu jedan segment evropskog tržišta gasa”, naveo je on. Poluprovodnici i drugi visokotehnološki sektori evropske ekonomije od velikog su interesa i za SAD, rekao je on.

Rusija je bila primarni snabdevač Evrope energijom, posebno prirodnim gasom, pre nego što je ukrajinska kriza bacila sumnju na budućnost trgovine. Sledeći primer SAD-a, EU je uvela razne ekonomske sankcije Moskvi, tvrdeći da one imaju za cilj naplatu za napad na Ukrajinu i prisiljavanje Rusije na povlačenje. EU je sankcionisala ruski ugalj i sirovu naftu i izjavila da će u narednim godinama u potpunosti smanjiti ruske isporuke.
 
Čak i pre neprijateljstava, SAD su vršile pritisak na evropske nacije da smanje trgovinu sa Rusijom. Kritičari kažu da je Vašington zainteresovan da istera ruski gas iz Evrope i zauzme mesto sa skupljim američkim tečnim prirodnim gasom.

Zvaničnik iz Trampove ere jednom je opisao američki proizvod kao “molekule slobode” jer je administracija zahtevala da Nemačka ukine gasovod Severni tok 2. Projekat, koji je bio u potpunosti završen i čekao samo regulatorno odobrenje Nemačke, obustavljen je nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Najnoviji izveštaj sa fronta pročitajte OVDE.

Izvor: NultaTačka

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA