Najnovije

Zaporoška oblast se sprema da ruski proglasi svojim „državnim jezikom“

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da će ukrajinski jezik ostati državni jezik na oslobođenim teritorijama Donbasa.

Ruski jezik će u bliskoj budućnosti dobiti status državnog u dosadašnjoj Zaporoškoj oblasti koja se sprema da održi referendum o uključivanju u sastav Ruske Federacije.

Ovo je objavio Vladimir Rogov, član Glavnog saveta njene vojno-civilne uprave.

„Ruski je maternji jezik naroda Zaporoške oblasti. Više od 80% stanovnika regiona ruski smatra svojim maternjim jezikom, 100% ga razume, govori, piše i najčešće ga koristi u bilo kojoj delatnosti. Ruski jezik se već de fakto može smatrati državnim jezikom, de jure će dobiti taj status u bliskoj budućnosti“, precizirao je Rogov.

Dodao je da će postojati dva državna jezika: ruski i ukrajinski jer će vlasti omogućiti ljudima da govore na svom jeziku:

„Naš glavni zadatak je da omogućimo ljudima da žive normalno i da ne osećaju nelagodu i da se ne suočavaju sa zabranama i ugnjetavanjima zbog jezika, što se dešavalo svih proteklih 30, a posebno poslednjih osam godina u Ukrajini“.

Rogov je podsetio da je kijevski režim zabranio ruski kao zvanični jezik u regionu nakon državnog udara u Ukrajini 2014. godine.

Više o ukrajinskim problemima sa nedostatkom municije OVDE.

Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA