Najnovije

EMIL VLAJKI: Eliminacija Dodika

Planovi Zapada o eliminaciji Dodika, političkoj i fizičkoj, su se intenzivirali. Dodik je odavno trn u oku glavnih zapadnih sila jer sprječava, po njegovim riječima, islamizaciju BiH, odnosno njenu bošnjakizaciju, pravi prepreke konačnom ulasku te zemlje u NATO i onemogućava uvođenje sankcija Rusiji. Stvari su se znatno ubrzale nakon što je Lavrov, ministar vanjskih poslova RF, izjavio da je Dodik istinski ruski prijatelj. U jeku antiruske histerije, ovako nešto Zapad ne može više tolerirati.

Piše: Emil Vlajki

Dodik, ruski prijatelj, i zabrana njegovog djelovanja

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburgu gdje će učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu.
„Danas sam pozivan nekoliko puta“, veli on. „Neki su me pitali otkud ja tu, zašto sam tu. Ja sam tu naprosto jer je to moja volja i jer mislim da je to dobro za Republiku Srpsku i naš narod.

Sutra ću se naći sa Lavrovim, prekosutra sa predsjednikom Rusije Vladmirom Putinom. Predviđen je i sastanak sa nekoliko predsjednika i premijera drugih država“ - rekao je Dodik.

Beogradski analitičar Dušan Janjić vjeruje da poslije susreta sa Putinom, Milorad Dodik "više nema uzmaka".

"Ili će ići u sve akcije koje mu Rusi narede, ili će, ako ima prostora u glavi i u moralu, podnijeti ostavku! Ne očekujemo ovo drugo. Narod kaže, dala baba dinar da uđe u kolo, dala bi 100 da izađe... On iz ovog kola ne može da izađe. Poznata je ona slika, kad je primiš ruski poljubac u usta - on se nikad ne raskida. On je po meni, što se tiče političkog djelovanja otpisan“, kazao je Janjić u razgovoru portalu Radio Sarajevo.
Na pitanje postoji li opcija prema kojoj se "Dodik ne bi vratio" iz Rusije, Janjić ističe:

" I to je moguće, ali ne vjerujem. Rusija se lako ne odriče usluga… Kada vas ona uhvati, ona vas koristi do posljednje kapi krvi.“
On vjeruje da će se uraditi ono što je i trebalo ranije da se uradi, da mu se bonskim ovlaštenjima zabrani daljnje političke djelovanje.

A Janjić nije baš bilo tko. On je, neformalno, portparol Zapada u Srbiji. Kada je rekao da će, nikada izabran, a proglašen od strane Zapada Visokim predstavnikom, njemački političar Šmit koristiti bonska ovlaštenja i zabraniti Dodiku bavljenje politikom, treba mu vjerovati. Drugim riječima, smatra da je Dodikova sudbina zapečaćena.

Desant na Banjaluku i nasilno svrgavanje Dodika

Zapad ne smije dozvoliti Dodiku da izađe na izbore, jer će on biti siguran pobjednik. Opozicija svakako nije imala nikakve šanse, ali je konačno sebe upropastila pristavši na davanje sankcija Rusiji. Na ovim izborima, ne bi dobila više od 10% glasova!. Narod je nastrojen protiv Zapada čak i više nego u samoj Srbiji.

S druge strane, bonska ovlaštenja kojima bi se Dodiku zabranilo političko djelovanje, su prazne riječi ukoliko ne postoji spremnost NATO-a da silom podrži takvu odluku.

Po svemu sudeći, to bi se najprije moglo desiti. Ali ni to nije lako izvesti. Policijske snage koje štite Dodika, više od pet tisuća policajaca, su spremne za takvu eventualnost. Ukoliko nije moguće njih korumpirati,, jedina opcija NATO-a je da izvrši desant na Banjaluku, zauzme najvažnije institucije uključujući i Televiziju (RTRS), te da nasilno uspostavi vlast postojeće opozicije.

Naravno, Rusija je spremna na takvu eventualnost i sigurno je o tome govorila s Dodikom. Tu postoje samo dva izlaza. Prva je, da se Dodiku omogući bijeg u Rusiju, a da Republika Srpska ne pruži nikakav otpor. Druga, vjerojatnija je da, prilikom intervencije, policijske snage Republike Srpske pruže otpor NATO-u, da ovaj entitet zatraži pomoć i da Rusija intervenira sa nesagledivim poslijedicama za čitav Balkan…

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA