Najnovije

OBAVEŠTAJNA SLUŽBA ALBANIJE: Region je izložen pretnjama

Državna obaveštajna služba u Albaniji najavila je da će u petak objaviti godišnji izveštaj o svom radu za 2021. godinu u kojem je navedeno da bezbednosno okruženje na Zapadnom Balkanu i dalje karakterišu krhka domaća politička scena, koja pokazuje da je region izložen pretnjama i izazovima, prenosi Koha.

Albanija (Foto: flickr)

Pretnje dolaze od, kako navode, unutrašnjih faktora (socijalno-ekonomskih problema), međuetničkih i međureligijskih tenzija, korupcije, organizovanog kriminala, kao i uticaja spoljnih aktera zainteresovanih da bezbednosna i politička situacija u regionu ostane nepromenjena ili da eskalira.

U drugim zemljama regiona, prema izveštaju, neprijateljske obaveštajne službe su svoju aktivnost usmerile na pojačavanje međunacionalnih i međuverskih tenzija, stvaranju unutrašnjih destabilizujućih faktora i "na održavanje statusa kvo" u odnosu na procese.

Hibridne aktivnosti "nezapadnih aktera", kako navode, porasle su u regionu, kao i u Albaniji.

Ove vrste aktivnosti postaju, kako navode, sve češće su u zemljama koje pokušavaju da napreduju u procesima demokratizacije i integracije.

Prema izveštaju, Albanija je podržala i nastavlja da podržava sve međunarodne napore u korist regionalnog i globalnog mira i bezbednosti. 

"Albanija vodi konstruktivnu regionalnu politiku, zasnovanu na principima saradnje, u pravcu evroatlantskih integracionih procesa, dobrosusedstva i poštovanja prava manjina",  navedeno je u ovom izveštaju.

O stanju na frontu u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA