Najnovije

Britanski plaćenik koji je ratovao za AZOV moli DŽonsona i Zelenskog da ga spasu smrtne kazne

Britanac se pridružio zloglasnom nacističkom puku "Azov" još 2018. godine, a u proleće 2022. je uhapšen kad su Rusi oslobodili Mariupolj.

Foto: rusvesna.su

Britanac, koji se za novac borio zajedno sa neonacističkim pukom ‘Azov’ u Mariupolju, zatražio je zvanično od Londona pomoć u snimku koji je objavio ruski novinar.

Identifikovan kao DŽon Harding, plaćenik kaže da se „suočava sa smrtnom kaznom“.

„Želim da kažem Borisu DŽonsonu, ako možete da mi pomognete, ako možete da utičete na predsednika Zelenskog. Ako možete da utičete na predsednika Donjecke Narodne Republike (DNR) ili ako možete da utičete na predsednika Putina, onda molim vas to učinite. Životi ljudi zavise od toga! Dakle, ako možete, molim vas, pomozite. Inače me čeka smrtna kazna. Moji prijatelji se takođe suočavaju sa smrtnom kaznom“, apeluje Harding u video snimku.

Snimak je objavila dopisnica moskovskog emitera Prvog kanala, Marina Kim, na svom Telegram kanalu.

Hardingovi prijatelji i porodica u Britaniji potvrdili su za Bi-Bi-Si da je on na snimku. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je britanskim medijima da je “zabrinuto” zbog njegovog hapšenja.

Najveći bitanski mediji poput Bi-Bi-Sija i Gardijana izveštavaju o Hardingu samo to da je „čovek u 50-im godinama, poreklom iz Sanderlenda“, severna Engleska. Manji mediji otkrivaju da je u pitanju veteran Foklandskog rata od 59 godina, koji se takođe borio protiv Islamske države (IS, bivši ISIS) u Siriji zajedno sa Kurdima. Sasvim sigurno je instruktor mlađima, čim ima toliko godina.

Navodi se da se Harding pridružio zloglasnom nacističkom puku „Azov“ 2018, kao i da je zarobljen u maju ove godine pošto su se borci iz tunela „Azovstal“ predali, zajedno sa drugim ukrajinskim snagama, nakon što su mesecima držali u obruču stanovnnike Mariupolja i koristili ih kao „živi štiti“ protiv ruskih snaga i vojske DNR.

U svojim objavama u Telegramu, novinarka ga je nazvala „britanskim plaćenikom“  i potvrdila da je „na korak“ od potencijalne smrtne kazne. Vlasti Donjecke Narodne Republike do sada nisu zvanično komentarisale njegov slučaj.

Dva druga britanska borca – Ejden Aslin i Šon Piner – prethodno su osuđeni na smrt od strane suda u DNR zajedno sa državljaninom Maroka. Svi su se na proleće predali snagama DNR u gradu Mariupolju.

London insistira na tome da se njihovi plaćeni vojnici tretiraju prema Ženevskoj konvenciji kao ratni zarobljenici regularne vojske, iako strani plaćenici nisu deo regularne vojske i ne podležu Ženevskoj konvenciji.

Zvaničnici u Donjecku su rekli da zarobljenici plaćenici nisu pod zaštitom međunarodnog prava, za razliku od redovnih boraca. Svi stranci osuđeni na smrt u DNR uložili su žalbe na svoje presude.

Zašto američke diplomate napuštaju Kijev i šta sledi, pogledajte OVDE.

Izvor: Nulta tačka/Srbin.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA