Najnovije

GASA BI TREBALO DA BUDE, STRUJA UPITNA: Kakvi su izgledi za sigurno snabdevanje energentima ove zime?

Ne bi trebalo da bude problema sa isporukom gasa iz Rusije Srbiji, iako je Gasprom smanjio količinu koju izvozi u Nemačku i zbog remonta držao zatvorenim Severni tok 1, smatraju sagovornici Danasa, komentarišući sve češće spekulacije da bi ove sezone Srbija mogla ostati bez energenata, čak i nevezano za to da li će imati novca da ih kupi ili ne.

Foto: pixabay.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ove nedelje da uz verovatno poskupljenje struje, za koje će se potruditi da ne bude veće od deset odsto, postoji opasnost od smanjenog snabdevanja energentima, te da su preduzete mere kako bi se problemi u energetici rešili.

– U svakom trenutku može da nam se dogodi da se svako odazove na „višu silu“ i da ostanemo bez gasa. Ulažemo maksimalne napore za predstojeću jesen i zimu – rekao je Vučić.

Stručnjaci za energetiku za Danas kažu da je sprečavanje isporuke gasa Srbiji iz Rusije zbog „više sile” malo verovatno, jer gasovod koji koristimo za snabdevanje ovim energentom ide preko Bugarske, odakle nema naznaka da će biti ikakvih problema.

– Mi nismo vezani za glavni gasovod oko koga se spore Rusija i pojedine članice EU. Mi smo vezani za gasovod koji ide preko Bugarske i nema naznaka da će tu biti smanjivanja količina ili prestanka isporuka gasa, što nije ni Bugarima u interesu da se desi. Gotovo je nemoguće da se ošteti deo tog gasovoda u nekom trenutku, kao što je nedavno bio slučaj u Ukrajini – smatra ekspert za energetiku Velimir Gavrilović.

Predsednik skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić ističe da su naši pogoni u odličnom stanju, te stoga ne bi trebalo da bude problema oko isporuke gasa ili eventualne nestašice.

– Naša postrojenja su potpuno nova, ne treba nikakav remont, tako da, što se nas tiče, ne bi trebalo da bude problema. Gasovodi koji idu preko Ukrajine su jako stari, preko 50 godina, i imaju dosta problema, trebalo bi da se prave nove cevi, dok je naš gasovod apsolutno nov. Dakle, jedino bi problem mogao da bude za gasovod koji ide kroz Ukrajinu – kaže Vuletić. On napominje da smo osigurani podzemnim skladištem u Mađarskoj, tako da bismo u slučaju da se nešto desi, taj gas mogli da koristimo kao alternativu i da neće biti nikakvih problema tokom zime.

Kada je reč o snabdevanju ugljem, predsednik Vučić je na konferenciji za medije izjavio da je uvezeno 119 tona, što je potrošnja za jedan dan, te da očekuje podršku kineskih partnera.

Predsednik Saveza energetičara Srbije Nikola Rajaković smatra da moramo da dopremamo ugalj iz drugih zemalja jer nemamo dovoljno svog, jer je „jeftinije proizvoditi električnu energiju sa kupljenim ugljem, ako imate termoelektranu, a imamo je, nego kupovati skupu električnu energiju”.

– Mi za termoelektrane nismo do pre godinu dana uvozili ugalj, jer su rudnici sa površinskom eksploatacijom, Kolubara i Kostolac, na vreme uklanjali jalovinu, stizalo se do slojeva uglja, planirano je pravilno i sve je bilo u redu. Nastao je poremećaj od poslednjeg kvartala prošle godine, kasni se sa otkrivkom i zbog toga imamo manjak uglja za termoelektrane, a otud i drugi problemi proizilaze, koji sada pogađaju domaćinstva – kaže Rajaković.

Ono što je problem sa proizvodnjom električne energije ne tiče se samo nabavke uglja.

– Naše termocentrale su u lošem stanju, remonti su kasnili, neki su nestručno završeni krajem prošle godine, kada je nestalo struje i više od 100.000 domaćinstva ostalo bez struje tokom hladnih dana. To znači da možete imati kolike god rezerve uglja, ako vam termoelektrane nisu u funkciji nemate gde da proizvedete električnu energiju – smatra Velimir Gavrilović.

Stručnjaci ističu da je procesom homogenizacije, koji podrazumeva mešanje sa uvoznim ugljem, sa 1,7 tona uglja, koliko je potrebno za proizvodnju struje po megavatsatu, smanjena količina na 1,5 tona, čime je dobijena ušteda od 12 odsto.

Rajaković navodi da je za uštedu energenata neophodna racionalna potrošnja, počev od domaćinstava, te da je svaka ušteda tokom leta dragocena za zimski period.

– Klime ne treba intenzivno koristiti, potrebno je da se smanji potrošnja da ne bismo trošili ugalj sad, jer i sad ako se hladite na klimu vi de fakto trošite kilograme uglja u Obrenovcu. Ne smemo se razmaženo ponašati i što više mi kao pojedinci uradimo biće manje problema za državu. Ko može neka uradi bolju izolaciju stana, prozora, ko može na drva da se greje da to pripremi na vreme za zimu – zaključuje Rajaković.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA