Najnovije

PLAĆENICI BEŽE IZ ''PAKLA FRONTA'': Povratnici iz ratnih zona beže i pričaju o slaboj organizaciji VU

Iz jugoistočne Ukrajine sve češće stižu vesti o pogibiji stranih plaćenika. Sada i američki mediji pišu da su poginuli najamnici iz SAD, Kanade i Švedske.

Foto: RIA

"Politiko" navodi da je grupa najamnika bila nedaleko od Severska i trebalo je da spreči prelazak ruske vojske preko reke. Te gubitke je potvrdio Ruslan Mirošničenko, zadužen u ukrajinskoj vojsci za "strane dobrovoljce". Kazao je da su poginuli Amerikanci Luk Lucišin i Brajan Jang, Kanađanin Emil Roj i Šveđanin Eduard Patrinjani.

Na drugoj strani, portparol ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konošenkov gotovo svakodnevno saopštava kako je raketnim i artiljerijskim udarima pobijeno stotine najamnika koji dolaze u Ukrajinu preko privatnih vojnih kompanija. Pre par dana objavljeno je da je kod Harkova poginuo nemački najamnik Danijel Gerlijani. On je na početku ratne operacije bio u nacističkom bataljonu Azov. U rejonu Donjecka poginuo je 28-godišnji Šveđanin, bivši profesionalni vojnik, a zatim strani plaćenik. On je nastradao od gelera od granate.

Po podacima ministarstva odbrane Rusije, do sredine juna poginulo je oko 2.000 plaćenika. Ukupno je na strani ukrajinske vojske bilo 7.107 najamnika iz 65 zemalja, najviše iz Poljske i Rumunije. Na trećem mestu po broju plaćenika je Velika Britanija. Sa drugih kontinenata najviše najamnika stiglo je iz Kanade i SAD. Posle prvih žestokih borbi deo najamnika je pobegao kući, pošto najviše ginu od udara artiljerije i ruke avijacije, pa govore "ne možemo glavu da podignemo iz rova".

Zapadni TV reporteri opisuju sumornu atomosferu koju plaćenici nazivaju pravim paklom.

Ruska vojska ima veliku prednost u avijaciji i artiljeriji i zbog toga ukrajinske jedinice imaju svakodnevno velike gubitke. Reporteri američkog kanala En-Bi-Si prenose da neki imaju u džepu bombu, a drugi poslednji metak, jer misle da je bolje ubiti se nego dospeti u zarobljeništvo kod ruskih snaga.

Bivši morski pešadinac Rili Roulings, koji je bio angažovan u organizaciji dolaska stranih plaćenika, kaže da im se srozao duh ne samo zbog sve žešćih napada ruske armije već i zbog toga što ne stiže obećano zapadno oružje. Plaćenici se žale da je loša koordinacija među ukrajinskim jedinicama.

I list "NJujork tajms" pisao je da mnogi najamnici žele da se vrate. Šokirani su čak i oni koji su prošli bojišta Avganistana i Iraka. Oni prvi put ratuju bez podrške iz vazduha. Žale se i da na vreme ne dobijaju ni hranu.

Ministarstvo odbrane Rusije više puta je upozoravalo strane plaćenike da znaju da se na njih ne odnosi ratno pravo i da mogu dobiti smrtnu kaznu, a u najboljem slučaju doživotnu robiju. Devetog juna u Donjecku je sud izrekao presudu britanskim državljanima Šonu Pineru i Ejdenu Aslinu, kao i Marokancu, bivšem studentu Sadunu Bragimu. Oni su proglašeni krivima i osuđeni na smrt. Aslin je uputio žalbu nadajući se milosti vlasti Donjecke narodne republike.

Na početku rata ministarstvo odbrane Ukrajine govorilo je kako na njihovoj strani ratuje 20.000 dobrovoljaca iz raznih zemalja. Na taj način su pokušavali da stvore medijsku sliku kako je sva svetska javnost na njihovoj strani. Nije sporno da je došlo dosta plaćenika, ali kad su videli kako radi ruska avijacija i artiljerija, mnogi su se brzo otreznili. Iz bivših sovjetskih republika najviše plaćenika je iz Gruzije, ali je obustavljena njihova regrutacija, jer su u poslednje vreme mnogo ginuli.

U međuvremenu, potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk izjavila je da se priprema predlog zakona po kome će se krivično goniti oni koji uzimaju ruske pasoše na teritorijama pod kontrolom ruske vojske.

Mole da se ne slikaju sa Lavrovom

Američke diplomate mole strane kolege da se ne fotografišu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Lavrov je za to vreme, u okviru afričke turneje, doputovao u Egipat, a zatim će posetiti i Etiopiju, Ugandu i Kongo. Lavrov je pred odlazak kazao da Rusija ima tradicionalno dobre odnose sa afričkim zemljama, a poslednjih godina ojačava stare veze.

Šta je stvarno pogođeno u Odesi

U Kijevu su se žalili da su ruske snage gađale luku u Odesi, što u Moskvi demantuju. Dok je američki državni sekretar Entoni Blinken poručivao da Rusija snosi odgovornost napadom za produbljivanje svetske krize s hranom, u Moskvi ističu da su visokopreciznim raketama "kalibar" pogodili u Odesi vojne objekte. Na drugoj strani, ukrajinske jedinice su gađale centar Donjecka zapaljivim granatama.

Ukrajinska vojska je ponovo gađala rejon Kahovske hidroelektrane u Hersonskoj oblasti. Centrala na sreću nije oštećena, ali je zato pogođen most amaričkim višecevnim bacačem "hajmars" (na slici). Rukovodilac predsedničke administracije Ukrajine Andrej Jermak izjavio je, inače, da su američki kongresmeni koji su stigli u Kijev obećali 30 višecevnih reaktivnih bacača "hajmars".

Švercuju oružje sa ratišta u Evropu

Duž ukrajinske granice sa EU nalaze se skladišta oružja kako bi se organizovao "posao".

Evropol ima indicije da se iz Ukrajine u EU krijumčari oružje, a postoji bojazan da bi veće količine oružja i municije mogle pasti u ruke kriminalnih bandi, dok istovremeno političari pozivaju na efikasno praćenje oružja. Evropski policijski organ Evropol ima indicije o organizovanom švercu oružja iz Ukrajine, a prijavljeno je više slučajeva, prenosi Dojče vele.

- Države članice EU i operativni partneri prijavili su slučajeve kriminalnih mreža koje deluju u regionu, uključujući krijumčarenje značajnih količina vatrenog oružja i municije, kao i vojno oružje - kaže se u pismu Evropola Savetu Evropske unije, u kojem se sagledava uticaj rata u Ukrajini i terorističkoj opasnosti za EU.

Evropske vlasti pretpostavljaju da se duž ukrajinske granice sa EU nalaze skladišta oružja kako bi se organizovao šverc. Kriminalci koji deluju iz Ukrajine tako mogu da se vrate preko zvaničnih graničnih prelaza kako bi doneli oružje na evropsku stranu.

Drugi problem, prema Evropolu, jeste to što su zemlje koje su primile veliki broj izbeglica izrazile zabrinutost da neke ukrajinske izbeglice nose vatreno oružje za samoodbranu. U dokumentu se navodi i da se neke ukrajinske izbeglice sumnjiče da su sakriveno oružje prenosile preko granice kako bi ga prodale u EU. U nekim slučajevima, prema policiji, vožnje taksijem su navodno već plaćene vatrenim oružjem. Prema rečima portparola Jana Op Gena Orta, na darknetu su se pojavile ponude za prodaju protivoklopnih projektila američke proizvodnje "džavelin".

Poslednji izveštaj sa ratišta u Ukrajini sa mapom pogledajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA