Najnovije

IZRAEL PODRŽAO HRVATE: Dolaze do ciljeva koje nisu ispunili u ratu

Nakon medijskog linča Kristijana Šmita, bošnjačke partije naljutio je i stav izraelske ambasade u Tirani o izbornoj reformi Dragan Čović u junu je postio Izrael.

Mostar (Foto: Pixabay)

„Jedan od načina da se u BiH održe ravnopravnost i nediskriminacija jeste legitimno predstavljanje.  Spremnost i predlozi hrvatske strane o promenama u Izbornom zakonu su dobrodošli”, navela je ambasada Izraela u Ankari u vezi s reformom izbornog zakonodavstva, što je izazvalo bes u političkim partijama u Sarajevu. Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković uputila je demarš ambasadi u Tirani i zatražila „pojašnjenje dokumenta koji je objavljen u medijima”.

Istup Turkovićeve za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika predstavlja njeno „nastojanje da nas posvađa s prijateljskim zemljama” i nastavak narušavanja ugleda BiH kroz iznošenje neusaglašenih stavova. Dodik je zahvalio Izraelu na „pravilnom razumevanju situacije i odnosa u BiH”.

Razlog za nezadovoljstvo izraelskim stavom kod najvećeg dela bošnjačkih partija krije se delimično i u tome što ova poruka dolazi pred očekivanu intervenciju Kristijana Šmita, supervizora kog RS ne priznaje jer nema mandat UN za tu poziciju. Naime, Šmit je usled pritiska bošnjačke javnosti nedavno nametnuo samo tehničke izmene Izbornog zakona, ali je političkim partijama ostavio rok od šest nedelja da pokušaju da razmrse čvor u vezi s političkim delovima koji se tiču izbornog procesa, a pre svega „hrvatskog pitanja”.

Pre Šmitove intervencije bošnjačke partije su mu poslale pretnje i „upozorenja”, a mogle su se čuti i optužbe o „islamofobičnim” i „fašističkim” namerama Brisela i Vašingtona zbog pretpostavki da bi se Hrvatima moglo izaći u susret tako što bi se izmenama zakonodavstva i Ustava FBiH onemogućila opcija da bošnjačke partije tom narodu biraju političke predstavnike.

Da u Sarajevu podozrevaju od poteza koje bi mogao povući Šmit vidi se i iz reakcija na poziv supervizora koji je u ponedeljak upućen rukovodstvu Federacije BiH da „bez odlaganja imenuju sudije u Ustavnom sudu tog entiteta”. U Komšićevom DF-u taj poziv vide kao „reklamiranje HDZ-a”, a portal „Istraga” piše kako su Šmitovi apeli  za deblokadu Ustavnog suda FBiH „izgovor za nametanje Izbornog zakona”.

Lider SPD-a Nermin Nikšić kaže kako je apsurdno da Izrael kao „država koja predstavlja narod koji je preživeo genocid i Holokaust zagovara diskriminatorski koncept ekskluzivnih prava konstitutivnih naroda”.

U reakciji Stranke za BiH koja je upućena u izraelsku ambasadu u Tirani potrudili su se da objasne kako je osnovni problem BiH to što je pojedincima iz reda manjina uskraćeno pravo da se kandiduju na izborima, u tom kontekstu pomenuvši i Jevreje, pa navode kako se hrvatski predlozi nikada nisu bavili rešenjima tih problema, pa „legitimno predstavljanje” karakterišu kao „spin HDZ-a”.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić kaže da se podržavaju predlozi onih koji „veličaju ratne zločince”. Manje političkog takta pokazao je Šemsudin Mehmedović iz Izetbegovićevog SDA koji iznosi teze kako će „fašističke politike Dodika i Čovića uvek imati podršku Izraela”, države koja to, kako kaže, ne radi zbog Srbije ili Hrvatske, Dodika i Čovića već „zbog satanizacije islama”. On onda iznosi konstataciju da je to „politika Izraela, a nikako Jevreja koji su preživeli genocid”.

„A na čast je Izraela da čovek koji skakuće po Blajburgu i poklanja se ratnim zločincima preko donošenja definicije antisemitizma i poseta Aušvicu gradi islamofobiju kroz negovanje ratnih zločina nad Bošnjacima”, istakao je Mehmedović.

Sarajevski „Faktor” navodi kako su se u istom danu kada je izraelska ambasada podržala izmene Izbornog zakona kakve predlaže lider HDZ, na „Tviteru” oglasili Čović i Dodik koji su osudili terorističke napade Islamskog džihada na izraelske civile. Mehmedović je još rekao da Dodik negira genocid u Srebrenici, rekavši da „Izraelu odgovara da muslimani nisu žrtve genocida”.

Odeljenje za Balkan u izraelskom MSP-u zahvalilo je Dodiku na snažnoj podršci pravu Izraela na samoodbranu. Izraelska ambasada pozdravila je i preimenovanje ulica u Mostaru koje su nosile nazive po ustaškim ideolozima, ali Udruženje (bošnjačkih) logoraša iz Mostara apeluje na tu ambasadu „da se ne daju izmanipulisati” jer je to urađeno, kako kažu, ne kao želja Čovićeve stranke, već na inicijativu Mostaraca, što HDZ koristi za svoj manipulativni zakon kojim „žele uvesti novi aparthejd” i doći do ciljeva koje „nisu ispunili u ratu”.

O srpskom ujedinjenju u Crnoj Gori pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA