Najnovije

SVESKA OTKRIVA I UBICE ŠKALJARACA IZ ATINE: Lalić opisao zlodela Belivukove grupe na čak stotinak strana

Opisi novih zločina, imena ubica koja do sada nisu obuhvaćena optužnicom, poslovi sa drogom i oružjem, likvidacije u regionu, saradnja sa kavčanima i to posebno sa navodnim vođom klana Radojem Zvicerom...

Foto: MUP

Sve ovo, pored ostalog, detaljno se navodi u svesci od stotinak strana koju je sada svedok-okrivljeni Srđan Lalić, pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, priložio prilikom potpisivanja sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Prvi put je jedna sveska i to optuženog za najteža dela, koji je priznao krivicu i nagodio se za blažu kaznu, sastavni deo tužilačkih spisa. Po svemu sudeći, Lalićevo priznanje i saznanja o gnusnim zlodelima prelomili su Tužilaštvo za organizovani kriminal da sa njim u zamenu za kaznu od 18 godina robije sklopi sporazum.

- Javnost je podeljena oko toga da li je Laliću trebalo dati ovaj status, ali nadležni organi nisu imali dilemu posle svih njegovih kazivanja. Jer odgovor na pitanje da li Laliću dati doživotnu, a da druge ubice nastave da slobodno šetaju ili mu dati 18, pa da se iza rešetaka nađu i oni koji do sada nisu, više je nego jasan. Svaka porodica koja je ostala bez najmilijeg ima pravo na istinu i pravdu - navodi izvor blizak istrazi.

Pored novih ubistava i imena počinilaca, prema nezvaničnim saznanjima, Laliće je detaljno opisao šemu funkcionisanja organizovane kriminalne grupe, puteve novca, pranje para, ali i "tesnu saradnju" sa navodnim vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom. Takođe, dodao je nove podatke o krivičnim delima navedenim u dosadašnjim optužnicama i naredbama za proširenje istrage protiv grupe Belivuka i Miljkovića.

- Zahvaljujući toj famoznoj svesci razotkrivena su i neka kodna imena na aplikacijama "Skaj" koje su koristili članovi grupe pa su sada jasnije neke poruke, a rastumačene su i fotografije. Mnogo toga je Lalić opisao i napisao, a sada se povodom toga sprovode istražne radnje, što će rezultirati novim optužnicama - navodi izvor iz istrage.

U javnosti se uglavnom nagađa šta je to novo ponudio Lalić tužiocima za organizovani kriminal pa je dobio status svedoka-okrivljenog poput Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića. Hrvatin je u zamenu za priznanje dobio 15, a drugi 14 godina zatvora.

Pored rasvetljavanja likvidacije Miljkovićevog kuma Mirka Kojića Koje, investitora sa Zvezdare, u medijima se pominje da je Lalić opisao i ubistvo i nestanak dvojice vlasnika "Pink taksija" Teodora Gaćeše i Miroslava Rankovića.

Ipak, prema nezvaničnim informacijama, glavna njegova saznanja odnose se na period od i posle likvidacije Vlastimira Miloševića poznatije kao "ubistvo na šinama".

- Postoje indicije da je grupa ubijala za novac i to po nalogu kavčana. Ima novih detalja vezano za četiri likvidacije navodnih škaljaraca u Atini i na Krfu. Pored toga razjasnio je i sudbinu mladića koji se navode kao počinioci tih krvavih zlodela, a od kojih se neki vode kao nestali. Dao je i pregršt dokaza o Zviceru - objašnjava izvor iz istrage.

Lalić još nije govorio u sudnici. Kratko se tokom pripremnog ročišta izjasnio da je kriv i da će potanko iznositi svoja saznanja na glavnom pretresu.

Nastavak suđenja zakazan je za početak septembra.

Brinuo o aplikaciji Skaj

Srđan Lalić (37) uhapšen je u svom stanu u Rakovici 4. februara 2021. godine u isto vreme kad i Veljko Belivuk i Marko Miljković i ostali najbitniji članovi njihove kriminalne grupe.

Zvanično je nezaposlen, ali je prema sopstvenom priznanju trgovao bitkoinima na berzi i mesečno zarađivao 1.300 evra. Završio je fakultet i po struci je IT inženjer. Za potrebe grupe, kako se navodi, brinuo je o aplikaciji "Skaj".

Neko vreme radio je i u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i to do 2017. godine kad zapravo i počinje uspon Belivukove i Miljkovićeve ekipe.

Izvor: Kurir/Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA