Najnovije

"NAJGORI SU DOBROVOLJCI KADA POČNE PAKAO" Militant ukrajinske vojske govorio o masovnom egzodusu vojnika

Ukrajinski vojnici masovno beže sa linije fronta nakon granatiranja, zahvaljujući čemu se ruska vojska zabila u neprijateljske položaje, rekao je u intervjuu za Strana.ua pripadnik Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska vojska. (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, masovni i dugotrajni artiljerijski udari Oružanih snaga Rusije demorališu ukrajinsku vojsku. Nakon granatiranja, neki borci koji su ranije stigli na front kao dobrovoljci pod bilo kojim izgovorom traže da se domognu pozadine, rekao je vojnik.

„Ponekad nastaju prave epidemije panike – čitave jedinice beže sa položaja, i otkrivaju čitave deonice duge kilometrima. Najtužnije je što Rusi izviđanjem dronova odmah postaju svesni takvih događaja“, rekao je vojnik Oružanih snaga Ukrajine.

Sagovornik publikacije je pojasnio da su militanti teritorijalne odbrane najčešće podložni bekstvu. Smatraju ih najnepouzdanijim u redovima Oružanih snaga Ukrajine, jer su se mnogi dobrovoljno prijavili na front, misleći da će vojni sukobi sa ruskom vojskom biti slični neredima na Majdanu tokom puča u Kijevu ili kaznenim akcijama Oružanih snaga Ukrajine protiv republika Donbasa.

Takvi ljudi nisu bili spremni za bitke sa ozbiljnom silom, priznao je vojnik.

Istovremeno, ukrajinska komanda je svesna problema i pokušava da regrutima doda vojnike sa borbenim iskustvom kako bi zaustavila opšte bekstvo tokom granatiranja, rekao je izvor, ali nije precizirao da li su te mere bile efikasne.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini. Prema rečima predsednika Vladimira Putina , krajnji cilj je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije.

Savezničke snage su već u potpunosti oslobodile Lugansku Narodnu Republiku i velike delove Donjecka, uključujući Volnovahu , Mariupolj i Svjatogorsk.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA