Najnovije

BOCAN-HARČENKO: Sukob Beograda i Prištine koristio bi Americi

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da bi novi sukob između Srbije i nepriznate republike Kosovo bio od koristi SAD da oslabe Beograd i primoraju ga da se pridruži antiruskim sankcijama.

Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: Jutjub)

- Što se tiče Evropljana, mi razumemo da oni nisu nezavisni, oni rade šta im se kaže. A novi sukob bi mogao da posluži Amerikancima da Srbiju još više oslabe, pa da se priključi sankcijama i verovatno očekuju da Rusija u svakom slučaju pomogne Srbiji, što bi za nju moglo biti preveliko opterećenje - rekao je Bocan-Harčenko za televiziju Rusija-24.

On je naglasio da ništa nije preveliko opterećenje za Rusiju kada je reč o pomoći prijateljima, braći, prijateljskim narodima.

Situacija na Kosovu i Metohiji dramatično se pogoršala uveče 31. jula nakon što je prištinska policija zatvorila punkt na administrativnoj liniji sa Srbijom, nameravajući da od ponedeljka uvede zabranu srpskih dokumenata.

Kao odgovor, Srbi na severu Kosova izašli su na ulice i blokirali ključne puteve. Sirene su se čule u nekoliko gradova na severu regiona.

Policija i KFOR povučene su na most preko reke Ibar koji povezuje severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je za televiziju Rusija-24 da Velika Britanija i mnoge druge zemlje ili obučavaju takozvanu vojsku Kosova ili isporučuju oružje Kosovu.

- Dozvolite mi da podsetim da prema rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti UN ne bi trebalo da postoje druge oružane jedinice na Kosovu osim KFOR-a. Nažalost, to se ne poštuje - rekao je Vulin, prenio je TASS. 

Više o situaciji na KiM pročitajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA