Najnovije

LAJČAK: Za nalaženje rešenja za tablice imamo dva meseca

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prišitne Miroslav Lajčak izjavio je danas da su ostala još dva meseca za pronalaženje rešenja za pitanje registarskih tablica.

Miroslav lajčak (Foto: Jutjub)

Lajčak je naveo da vjeruje da će rešenje biti pronađeno kao što je pronađeno i ono za lične karte, dodajući da su neke ideje predložili partnerima.

Na pitanje da li je rok od dva meseca potvrdila i Priština, specijalni izaslanik EU je rekao: "Da, naravno".

- Kampanja registracije počinje 1. septembra i treba da traje dva meseca. Ne očekujem nikakvu dramu 1. septembra. Ne postoji razlog za to. Imamo taj rok od dva meseca da pronađemo rešenje, kao što smo pronašli u vezi ličnih karata - naveo je Lajcak i dodao da mora da bude optimista.

Na pitanje novinara Euronjuz Srbija o rešenju za registarske tablice i navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nije optimističan da će se pronaći do 1. septembra, Lajčak je rekao da ne misli da bi rešenje trebalo tražiti do tog datuma.

- Odluka vlade na KiM je da taj proces treba da se završi do kraja oktobra. Tako da mi imamo dva meseca da nađemo rešenje. I već smo u tom procesu. Već smo imali razgovore sa predsednikom Vučićem i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na tu temu. Bili smo u cajtnotu po pitanju ličnih karata i ulazno-izlaznih dokumenata. Što se tiče registarskih tablica imamo barem dva meseca za rešavanje. Verujem da ćemo naći rešenje - rekao je Lajčak koji prisustvuje strateškom forumu na Bledu.

Na pitanje kako vidi rešenje za tablice Lajčak je rekao da ne želi da ulazi u detalje.

- Posebno zbog toga što smo mi predložili i neke ideje našim partnerima. Tako da ne bi bilo dobro da sada izađem javno - rekao je Lajčak.

Lajčak je podsetio da su prvi razgovor između dvojice lidera imali pre dve nedelje u Briselu na tu temu i da se tada pokazalo da oni mogu da razgovaraju iako se ne slažu po mnogim pitanjima.

O alarmantnom stanju na severu KiM pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA