Najnovije

UPOZORENJE IZ LEPOSAVIĆA: Albanci dolaze u punoj ratnoj opremi

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić izjavio je da velika prisutnost pipadnika kosovskih specijalnih policijskih jedinica ne samo u Leposaviću već i drugim opštinama na severu, koje prave neka utvrđenja blizu adminstrativnih prelaza, izaziva zabrinutost i govori kakve su namere Prištine

Rosu (Foto: Jutjub)

„Prema saznanjima koja imamo, u blizini naše opštine, u albanskim selima nameravaju da otvore novu bazu. Te jedinice su sastavljene od etničkih Albanaca i dolaze u punoj ratnoj opremi. To ne ide u prilog smirivanju tenzija“, naveo je Todić.

On je naveo da su na terenu i pripadnici misije Kfor koje srpski narod prepoznaje kao jedino legitimne vojnike koji su zaduženi da čuvaju mir.

„Nikakve specijalne jedinice kosovske policije sa dugim cevima i oklopnim trasnporterima nemaju ovde šta da traže. To izaziva dodatni strah i govori kakve su namere Prištine. Moramo da se vratimo u pređašnje stanje i da oni napuste prostor gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Mi imamo regionalnu lokalnu policiju sačinjenu prema etničkoj strukturi. Na ove probleme ukazujemo Kforu, apelujemo da Kfor i policija regiona sever može da boravi ovde, u koju koliko-toliko imamo poverenje, u odnosu na ove specijalne jedinice koji dolaze u punoj ratnoj opremi“, naveo je Todić na Televiziji Hepi.

On je istakao da veruje da je moguće da se nađe kompromis oko registarskih tablica, po modelu dogovora za lične karte, ako postoji iole malo dobre volje kod vlasti u Prištini.

„Svako nametnuto rešenje koje bi se na silu sprovodilo dovelo bi di podizanja tenzija, jedino je prihvatljivo rešavanje otvorenih pitanja uz dogovor. Mogu oni na silu nešto da nametnu, ali ako mi budemo složni i Srbija bude uz srpski narod, sve je to osuđeno na propast. Dogovor je jedni način a ne upotreba sile“, rekao je Todić.

LJudi koji žive na severu, kako je ukazao, više od 20 godina koriste iste registarske oznake i srpski narod nije spreman da ih se odrekne.

„Presudan faktor u pronalaženju rešenja je međunarodna zajednica, ona je ta koja ima mehanizme i koja može diplomatijom da natera Prištinu da odustane od jednostranih poteza. Naša država je tu čvrsta i jasna u svojim stavovima. Moraju da se sagledaju interesi srpskog naroda koji živi na prostoru KiM. Naš narod na severu i južno od Ibra smatra da je naša država Srbija. Mi Srbi ovde nismo pretnja nikome, ne želimo da se mešamo i da uređujemo život kosovskih Albanaca“, rekao je gradonačelnik Leposavića.

Da je došlo do formiranja Zajednice srpskih opština, kako je zaključio, verovatno ne bi bilo ovih problema, već bi se oni rešavali kroz ZSO.

Todić je naveo da je dogovor o ličnim kartama važan za srpski narod, ne samo u četiri severne opštine već i za srpski narod koji živi južno od Ibra.

„Na ovaj način sačuvali smo naš identitet, a u centralnu Srbiju moći će nesmetano da se putuje. Sačuvan je mir, narod je bio zabrinut, ide početak školske godine. Svi mi dobro znamo da nije bilo dogovora kakve bi probleme pravila ova odluka ne samo ljudima srpske nacionalnosti koji žive ovde na KiM, već i studentima i svim onim ljudima koji imaju potrebu da dolaze na KiM. Korist imaju i Albanci. Ovo je bio jedini put, sačuvan je mir, svi ovde imaju korist, a pre svega mislim na obične ljude“, rekao je Todić, prenosi Kosovo onlajn.

O velikoj opasnosti za Srbiju pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA