Najnovije

LOŠE VESTI ZA UKRAJINCE Ova zemlja im ipak neće isporučiti S-300

Grčka neće slati raketene sisteme S-300 ruske proizvodnje u Ukrajinu, izjavio je premijer Grčke Kirijakos Micotakis i osvrnuo se na sankcije protiv Rusije koje su im se vratile kao bumerang

S-300. (Foto: mil.ru)

Grčka ne planira da Ukrajini isporuči sisteme S-300 ruske proizvodnje, jer su oni potrebni Grčkoj za njenu odbranu, izjavio je premijer Grčke Kirijakos Micotakis, prenosi grčka televizija ERT-1.

„Dogovorili smo se da im pošaljemo jedan broj starih grčkih pešadijskih vozila, pod uslovom da se ubrzo zamene modernijim nemačkim oklopnim vozilima. Pregovori su i dalje u toku, ne mogu ništa više da dodam“, rekao je Micotakis.

Načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke general Konstantin Floros je u martu izjavio da Grčka ne razmatra pitanje predaje Ukrajini sistema S-300 ruske proizvodnje, jer će to oslabiti odbrambenu sposobnost zemlje.

Ministarstvo odbrane Grčke je 31. maja potvrdilo da će Grčka poslati Ukrajini oklopna vozila BMP-1 iz bivše Nemačke Demokratske Republike za zamenu za oklopna vozila „Marder“ iz Nemačke.

Sankcije protiv Rusije nam se vraćaju kao bumerang

Evropske zemlje su osetile negativne posledice antiruskih sankcija na svoju ekonomiju, ali nemaju nameru da menjaju svoju strategiju, izjavio je grčki premijer i dodao da se antirske sankcije vraćaju kao bumerang i utiču na ekonomiju evropskih zemalja.

„Od prvog trenutka kada smo uveli sankcije Rusiji, koje su izuzetno širokog spektra, rekao bih i da su to najozbiljnije sankcije koje smo ikada primenili, znali smo da u isto vreme i svoja društva podvrgavamo tom složenom procesu. Međutim, upozorili smo da je to cena našeg izbora“, rekao je Micotakis.

Prema njegovim rečima, svi su shvatili da Rusija može da koristi gas kao oružje i zato su tvrdili da je neopodno da se Evropa što pre oslobodi zavisnosti od ruskog gasa i dodao da ne vidi mogućnost da se takva strategija promeni.

Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do rasta cena električne energije, goriva i hrane u Evropi i SAD.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da politika obuzdavanja i slabljenja Rusije predstavlja dugoročnu strategiju Zapada, a da su sankcije nanele ozbiljan udarac celokupnoj svetskoj ekonomiji.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA