Najnovije

DR IVAN PAJOVIĆ ZA PRAVDU: Amerika proširuje teatar neprijateljstva na Poljsku

Foto: Jutjub

Piše: Dr Ivan Pajović

Sada to više nisu političke špekulacije, već je postalo potpuno izvesno da se Poljska otvoreno priprema za rat sa Rusijom, uprkos principima zdravog razuma, ekonomskim interesima i realnim materijalnim mogućnostima. Te pripreme mogu se lako pretvoriti u žalosne posledice po Poljake. Svakom na svetu jasno je da iza toga ne stoji volja poljskog naroda, već isključivo interes Amerike, kojoj sukob u Evropi odgovara po više različitih osnova. Međutim, u javnosti se sve predstavlja kao suverena odluka poljskih vlasti.

Pored namere da poveća broj aktivnih vojnika na 400.000, Varšava želi da uloži ogromna novčana sredstva u modernizaciju i preoružavanje svoje vojske, a sve u okviru priprema za rat sa Rusijom. Ta sredstva, bez sumnje, trebala bi otići na kupovinu zapadnog naoružanja koje bi, prema pretpostavci, omogućilo Poljacima u skoroj budućnosti da budu dominantni u sukobu sa tzv. agresivnom Moskvom. Ministar odbrane Poljske Marcin Ocepa nedavno je izjavio kako Varšava vidi opasnost od rata sa Rusijom u narednih tri do deset godina i želi to vreme da iskoristi za modernizaciju naoružanja, bez obzira koliko bi taj poduhvat mogao da košta. 

Da je u pitanju ozbiljna namera govori činjenica da je Poljska sa Južnom Korejom nedavno potpisala veliki ugovor o kupovini tenkova, haubica i lovačkih aviona po ceni od oko 14,5 milijardi dolara. Za jednu ne previše veliku zemlju ovo su jako veliki rashodi. Govori se da će od SAD biti kupljeno i oko sto već korišćenih tenkova tipa „Abrams”, koji treba da zamene stare sovjetske tenkove koje je Poljska uputila kao pomoć Ukrajini. Vojni rashodi previsili su 2% BDP-a, a u planu poljskih vlasti je da oni budu povećani na celih 5%. Radi upoređenja treba reći da je prosečan rashod zemalja Evropske unije nešto malo veći od 1%. 

Poljska vlada objavila je i projekat obučavanja civilnog stanovništva gađanju iz automatskog oružja. Budžet ovog projekta iznosi 2,5 miliona zlota. Svota nije previsoka za državnu kasu, ali prikazuje očiglednu sliku prisutne rusofobije. 

Varšava je odlučila da se bavi svojim oružanim snagama u momentu kada joj prete ozbiljni ekonomski problemi. Naravno, to je pre svega povezano sa energetskom krizom koja potresa celu Evropu i svet. Prema prognozama ekonomskih eksperata, već ove zime sve ekonomije zemalja Zapada ući će u stanje recesije, a Poljska je među onim zemljama koje će najverovatnije najviše postradati. 

Ekonomski rast ove zemlje se već usporio. U trećem kvartalu ove godine prognozira se pad BDP-a od oko 3%. Državni analitičari smatraju da će inflacija do kraja četvrtog kvartala ove godine dostići 14,5%, a može narasti na 15,6% do februara 2023. godine zbog rasta cena energenata od kojih je zemlja zavisna. Treba imati u vidu podatak da je Poljska opterećena troškovima izdržavanja 4,5 miliona izbeglica iz Ukrajine i da je do sada ova zemlja na njih potrošila 5,5 milijardi evra. 

Poljska se sprema da potroši milijarde dolara za pripremu odbrane od nekakve Ruske opasnosti koja uopšte ne postoji. Ovo ukazuje da Poljake očekuju gorke posledice odluka koje su zapravo ostvarivanje interesa SAD da vrše dodatni pritisak na Moskvu. Zapanjuje činjenica da je Varšava spremna da ugađa američkim interesima po cenu uništenja sopstvene ekonomije i kvaliteta života građana srednje klase. Najmanje što može doći kao posledica je da zemlja ove zime doživi pravo smrzavanje, a privreda potpuno kolabira uz nagli porast nezaposlenosti. Ono što je mnogo gore, to je da se poljski narod pretvori u topovsko meso u interesu Amerike, kakav scenario danas postoji u Ukrajini. Ono što je možda najgore, to je da se uz ljudske žrtve poljski gradovi pretvore u gomile ruševina. 

Poljska je u svojoj istoriji više puta platila cenu svog neprijateljskog odnosa prema susedstvu, pre svega prema Nemačkoj i Rusiji. Poljaci ili ne znaju, ili su zaboravili reči ruske carice Katarine Druge, koja je, ogorčena ponašanjem Poljaka, izgovorila zastrašujuću, ali antologijsku i proročku rečenicu: „Država ova prema Rusiji je neprijateljska, te zato na karti ne treba da postoji”. I te reči su se, na žalost poljskog naroda, i ostvarile. I to ne jednom. Poljska je zaista više puta nestajala kao država sa političke karte Evrope. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA