Najnovije

Debakl Evroprajda, Vučić je go!

Evroprajd je u Beogradu doživeo debakl. I to po dva osnova, po broju učesnika i po dužini šetnje. I po tome je sigurno najneuspešniji i najmizerniji Evroprajd u istoriji. 

Piše: Nikša Bulatović, novinar Helm Kasta

Učestvovalo je svega nekoliko stotina osoba, uključujući tu i ambasadore i druge zapadne diplomate i obezbeđenje u civilu. Trasa šetnje je bila duga samo stotinak metara. Toliko ima od Ustavnog suda do Taša.

Tih nekoliko stotina osoba štitilo je, prema priznanju vlasti, 5.200 policajaca! Taj isti MUP je zabranio šetnju, a onda ju je na dan Evroprajda, dozvolio, na super kratkoj relaciji. Postavljene su visoke ograde na svim prilaznim ulicama na potezu od Skupštine do Taša i iza tih ograda su postavljeni kordoni policije u opremi za razbijanje demonstracija. Nasilno su izbacivali ljude iz kafića na području ograđenog prostora.

Takva organizacija ne može se napraviti za par sati. Možemo zaključiti da je sve bilo nedeljama ranije isplanirano, od otkazivanja do odobravanja. Jer jedino država poseduje monopol sile i niko nije jači od države ako država odluči da se nešto uradi i sprovede. Pitanje je samo po koju cenu.

Aleksandar Vučić se u potpunosti ogolio i to nije jasno jedino njemu. Ni u jednom trenutku on nije pomislio na otkazivanje ili zabranu Evroprajda. Evroprajd je bio njegova intimna želja. Uostalom, Ana Brnabić je ličnim pismom kao premijerka 2019. godine obećala održavanje i bezbednost Evroprajda 2022. godine, iako joj je sa redovnim izborima 2020. godine isticao mandat. Ali, znala je da će je Vučić ponovo birati za premijera. Vučićevi glasači su mislili da neće.

Vučić je na čelo Vlade prvi u istoriji doveo lezbejku, godinama održavao gej parade, što nikome pre njega nije uspelo, uveo besplatne operacije promene pola, doveo ministre koji će usvojiti neustavni Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kojim će nam veštački menjati gramatiku i uvoditi novčane kazne ako u govoru i pisanju ne upotrebljavamo „rodno osetljiv“ jezik, doveo ministra prosvete koji će odobriti udžbenike biologije i istorije u kojima se promoviše LGBT+ ideologija i da deca sama biraju kog su pola... I da, on je pravi organizator Evroprajda. 
Nakon prvih znakova otpora, Vučić je protivnike Evroprajda nazivao „bednicima“, optuživši ih da ne žele da Srbija stekne neke poene kod Zapada. Nakon prve litije, shvatio je da će održavanjem Evroprajda on možda steći puno poena kod Zapada, ali će ih puno više izgubiti u narodu, kod glasača, kod onih koji su prevareni i glasaju za njega jer misle da je patriota. I pokušao je da osujeti drugu litiju tako što je dan ranije izjavio da je Evroprajd otkazan. Nije uspeo. Izašlo je desetine hiljada ljudi. Ko zna koliko bi tek izašlo da nije to izjavio.

Ali nikad nije ni pomislio da zabrani Evroprajd! Jedino što je pomislio bilo je: „Kako da održim Evroprajd, a da narod misli da sam se suprotstavio?“ NJegovo iskustvo sedenja na dve stolice u svemu što radi, pomoglo mu je da smisli strategiju. „Ubaciću svoje ljude na litiju, pustiću glas preko službe i botova da sam ja organizator litije, reći ću da je Evroprajd zabranjen, a onda će u zadnji čas biti odobren“. 

Tako je Vučić počeo da drami u medijima kako se Evroprajd neće održati, da tu neće pomoći niko, pa makar ga zvali Bajden, Putin i Zelenski. Neke od nas nije prevario, neki od nas su znali da je sve to njegova gluma i da će Evroprajd biti održan. Samo je pitanje bilo - sa ili bez otpora. 

Konačno, zabranom litije, a odobravanjem prajd šetnje, uz neviđene policijske snage kakvima je mogao za par dana da povrati Kosovo i Metohiju, ali i zahvaljujući kiši, uspeo je da taj otpor ne bude masovan, mada je bilo ozbiljnih sukoba mladih navijača sa policijom na udaljenijim lokacijama. Međutim, ni Evroprajd nije bio masovan. 
Kada je Beograd pre tri godine odabran za Evroprajd, pisalo se o 200.000 gejeva koji dolaze u prestonicu Srbije, zatim o 100.000, da bi se to letos svelo na prognoze od 20.000, pa 15.000... Ništa ni od toga. Organizatori su pričali bajke kako su svetski gejevi pobesneli kad su čuli za „otkazivanje“, pa odlučili da dođu masovnije. Laž. Istina je da su zahvaljujući masovnim litijama i vestima o zabrani, ogromna većina njih otkazali dolazak. Nijednu fotografiju nismo videli iz Doma omladine gde su se danima okupljali, nikakav izveštaj šta se tamo dešavalo. Već tada se naslućivalo da ih ima izuzetno malo i da je na pomolu fijasko Evroprajda. 

I konačno, kada su izašli u šetnju, nijedne fotografije iz vazduha. Jasno je da ih je bilo svega nekoliko stotina. I to nema veze sa kišom, jer svi koji su potegli toliki put, došli su. Sa kabanicom ili kišobranom. I radili su šta su hteli. Ismevali su Isusa, klicali nezavisnom Kosovu, pokazivali golu zadnjicu... Pod zaštitom 5.200 policajaca. 
A Aleksandar Vučić? Potpuno se razgolitio. Još jednom je pokazao da je „tata“ za barona Minhauzena, i dokazao koliki je zapravo on sam bednik. Narode, Vučić je go!

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA