Najnovije

UREDNIK RTS-A UZ OLJU KOVAČEVIĆ: Nisu nam svima zapušena usta!

Saopštenje predsednika Upravnog odbora RTS-a Branislava Klanščeka u kojem se, navodno, ceo UO "u potpunosti ograđuje od izjave urednice zabavnog programa Olivere Kovačević" izazvalo je podeljenost u samom Upravnom odboru javnog servisa, ali i urednici na javnom servisu donelo niz komentara javne podrške.

Olivera Kovačević (Foto: Jutjub)

Ona je rekla da će "oslobođenje RTS-a sačekati glasanje građana", što je izazvalo oštru reakciju Klanščeka, ali ne i zaposlenih u RTS-u. Kako nezvanično saznaje list, gotovo svi su stali iza Kovačević dajući joj podršku, ali zbog politike Javnog servisa, ne i javnu.

Jedan od retkih koji se oglasio i dao podršku koleginici jeste Bojan Bosiljčić, urednik stranog programa RTS-a iz kulture. Upitan da prokomentariše saopštenje UO RTS u vezi sa izjavom Olivere Kovačević, sagovornik kaže da je saopštenje "koje je noću pisao predsednik UO RTS Klanšček "zanimljivo po više aspekata, te da se po stilu vidi "uznapredovala edukacija u naprednjačkom maniru obraćanja i polemisanja".

- Tu je, recimo, nazaobilazna mantra kako je urednica Zabave Olivera Kovačević iznela svoj politički stav. Pa dobro, pitam vas ja, je li u ovoj zemlji zabranjeno politički misliti? Jesmo li nekim zakonom svi mi građani pretvoreni u političke idiote u klasičnom smislu i jesu li nam nekom krpom zapušena usta a dozvoljeno samo da kad su izbori izađemo – ćutke – na izborna mesta? Koliko ja znam zakonodavstvo Srbije, nisu nam zapušena usta - konstatuje Bosiljčić za Danas.

Potom, dodaje, vidimo kako je – po Klanščeku – Kovačević "na najgrublji način" optužila RTS da ograničava slobodu govora i mišljenja, "koju je sama uspostavila svojim dolaskom na RTS 2015".

- Iz ove znakovite rečenice vidimo kako je Olivera Kovačević uspostavljala nekakvo carstvo slobode govora i mišljenja, i to egzaktno od 2015. Podsećam, to je datum nastupa na medijsku scenu današnjeg menadžmenta Javnog servisa. Meni su tada, ovo govorim kao prilog toj tada osvojenoj slobodi govora koju je u RTS na belom konju donela navodno O. Kovačević, skinute tri emisije sa ekrana jer su bile nepodobne (jedna je govorila o estetičkim, urbanističkim i kulturološkim posledicama projekta Beograd na vodi, druga o divljem urbanizmu oličenom na Čuburi a treća o naše dve, tada još uvek obe funkcionalne, železničke stanice od kojih sada jedna, ona lepša, starija, tone u đubre). Zajedno sa tim emisijama, i njihov autor je tada, marta 2016, smešten u bezbednije prostore RTS-a, one iz kojih se ne prave autorske emisije - ukazuje Bosiljčić.

Na pitanje koji je smisao tog saopštenja, naš sagovornik kaže da se smisao krije u onom bisernom završetku saopštenja, gde se kaže kako je RTS u službi svih građana "bez obzira na izbornu volju tih građana".

- Ova višeznačna rečenica mogla bi se tumačiti na više načina, a samo jedan od njih je poruka, preko predsednika UO RTS a zna se sa koje adrese, da mi građani možemo da glasamo koliko hoćemo i kako hoćemo, i da možemo da vapimo za pravom da politički mislimo koliko hoćemo, da će biti onako kako nam trenutno vladajuća nomenklatura odredi. Drugim rečima, glasali ne glasali – mi krojimo vašu sudbinu a vi ste džaba glasali - ukazuje Bosiljčić.

Na pitanje kome je Klanščekovo saopštenje namenjeno, sagovornik kaže – prvenstveno daljem vaspitavanju menadžmenta RTS-a "kojim predsednik samodržac od početka nikako nije zadovoljan".

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA