Najnovije

IZVEŠTAJ SA FRONTA Neprijatelj pretrpeo teške gubitke (MAPA)

Svoju ocenu situacije na harkovskom frontu daju autori autoritativnog Telegram kanala Veteran's Notes, prenosi Rusvesna.

Foto: Rusvesna, Telegram

„Harkovski front. Trezna procena.

Groznica prvog dana borbe je splasnula, možemo izvući međurezultat. Ukronaci su napali u tri pravca. Kao rezultat toga, može se primetiti samo jedan taktički uspeh - gubitak Volohova Jara i napredovanje u pravcu Ševčenkova. Usledile su žestoke borbe na drugim pravcima, usled čega su Oružane snage Ukrajine zaustavljene i zaglavljene.

O velikim gubicima svedoči i činjenica da je neprijatelj do jučerašnjeg popodneva počeo da upućuje rezerve u borbu, iako nije prošao ni dan.

U borbu su bačene uglavnom kadrovske jedinice obučene po NATO standardima. Ponašali su se prilično kompetentno, ali krajnje nekoordinirano.

Jedan motorizovani pešadijski vod neprijatelja na Verbovki, zbog nedostatka koordinacije dejstava, došao je pod prijateljsku vatru i praktično je potpuno uništen, sve se dešavalo na očigled naših vojnika. Generalno, ništa iznenađujuće, oni i dalje imaju iste probleme kao i mi. Naša artiljerija je, po običaju, juče pucala.

Sve što je moglo da radi radilo je na napredovanju, igralo je ulogu, neprijatelj je imao mnogo gubitaka upravo u maršu.

Podjedinice koje su se probile kroz nalet artiljerijske vatre ušle su u bitku, a one koje su ih pratile zaustavile su se. Na njima je počela aktivno da radi avijacija. Zahvaljujući tome, ograničene neprijateljske snage su ušle u bitku kod Balakleje, što je, zauzvrat, pomoglo da se neprijatelj obuzda sa relativno malim garnizonom.

Takođe, inicijativu je pokazalo i nekoliko komandanata bataljona koji su u grad poslali pojačanje u vidu nekoliko tenkova, koji su pod neprijateljskom vatrom (put za Balakleju je pod kontrolom neprijateljske vatre) uspeli da se spuste u grad i podrže branioce. . Takođe, nekoliko očajnih vozača u kamionima KamAZ sa BC uspelo je da upadne u grad.

Do večeri su se naše rezerve povukle do Balakleje. Počela je teška kombinovana bitka u kojoj su naše jedinice pokazale izdržljivost, usled čega je Balakleja i dalje naša.

Na Volohovom Jaru nacisti su bili malo uspešniji, verovatno je tamo komandant malo pametniji. Oružane snage Ukrajine nisu jurišale na grad, već su počele da ga zaobilaze i prelaze na Ševčenkove. Kao rezultat toga, naš mali garnizon je bio opkoljen.

Međutim, posle Semjonovke, neprijatelj je dobio artiljeriju i avione i takođe se zaustavio. Iz Volohova Jara grupa se razdvojila, deo je otišao u Kunju kako bi presekao transportnu arteriju. Dočekala ih je i vatra artiljerije i avijacije i takođe su zaustavljeni.

Ishod. Do sada je nemoguće govoriti o bilo kakvom uspehu nacista na Hersonskom frontu.

Sa izuzetkom gubitka Volohova Jara, Oružane snage Ukrajine nisu uspele da postignu ozbiljne uspehe. Tempo ofanzive izgubio je svoj put već prvog dana.

Ako naša komanda nastavi da kompetentno manevriše i nanosi tačne udare po drugom ešalonu protivničkih snaga koje napreduju, onda će do kraja sutrašnjeg dana biti moguće govoriti o potpunom zaustavljanju kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

Sada se vode teške borbe na harkovskom frontu. Pobediće onaj ko ima jače živce i razvijenije operativno mišljenje. Svim našim komandantima i borcima želim sreću.”

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA