Najnovije

Šta ćemo sve u 2023. plaćati po višim cenama?

Nova godina - nove i cene. Već od danas utrošene kilovat-sate struje i gasa plaćamo po višim cenama. Pušači treba da planiraju i dodatna izdvajanja za cigarete koje poskupljuju - što zbog akciza, što zbog poskupljenja sa kojima računaju duvanske industrije. Cene osnovnih životnih namirnica još su "zamrznute", a cene dve vrste goriva i dalje se administrativno ograničavaju.

Prazan novčanik (Foto: Pixabay)

Struja za domaćinstva je već poskupela u septembru ove godine, ali nas od 1. januara očekuje novo poskupljenje. Tako ćemo kilovat-čas električne energije plaćati, u proseku, po 12,4 dinara. Poskupljenje očekuje i one koji se greju na gas. Tokom 2022. godine gas je već poskupeo u julu, a od 1. januara nam se zaračunava 11 odsto skuplji kilovat-čas. U proseku će koštati 4,5 dinara.

I to, na žalost, nije sve.

Već sada je izvesno da ćemo tokom ove nove godine imati još dva poskupljenja energenata. I struje, i gasa. To zahteva MMF sa kojim je Srbija sklopila novi stend-baj aranžman vredan 2,4 milijarde evra. Tako nas 1. maja očekuje poskupljenje struje od osam odsto, i za isto toliki procenat 1. novembra. Gas će, pak, poskupeti za minimum 10 odsto 1. maja, i za još toliko 1. novembra.

Program sa MMF predviđa postavljanje energetskog sektora Srbije na zdrave finansijske temelje, što znači da bi energetske kompanije trebalo da postanu – finansijski održive tokom trajanja programa.

„Sledeće povećanje cena energenata stupaće na snagu posle zime, nakon čega će uslediti dalja prilagođavanja. Investicije u proizvodnju električne energije trebalo bi da se prebace na obnovljive izvore energije, uz nove biznis planove i eventualno učešće privatnog sektora, dok bi za sprovođenje bio zadužen profesionalni stalni menadžment“, ukazao je MMF.

U Novu godinu smo ušli sa međugodišnjom inflacijom od 15,1 odsto. Međutim, brojni proizvodni značajnije su poskupeli. Tako ogrev beleži rast cene od 49,4 odsto, dok su mleko, sir i jaja poskupeli za 43,1 procenat. Kirije za najam stana uvećale su cenu u proseku za 30,1 odsto.

Hrana je, zbirno gledano, po zvaničnoj statistici u 2022. poskupela - 23,5 odsto. S obzirom da MMF najavljuje i poskupljenje struje za privredu, za očekivati je da se to odrazi i na cene svih proizvoda u 2023.

Cena osnovnih namirnica

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović na kraju 2022. godine je izjavio da je „sigurno da cene u maloprodajnim lancima neće značajno rasti, a da da li će ‘padati’ zavisi od okolnosti na svetskom tržištu, pre svega od situacije na istoku Evrope“.

- Cene osnovnih životnih namirnica neće se menjati, ali će biti povećane cene drugih proizvoda, jer je hleb veći prioritet od dezodoransa - naveo je takođe ministar.

Cene pojedinih namirnica su, podsetimo, ograničene državnom uredbom.

Tako litar jestivog ulja košta 219,99 dinara, kilogram šećera 114,99 dinara. Brašno je 84,7 dinara tip T-400, dok je tip T-500 78,65 dinara po kilogramu. Celo pile košta 319 dinara, 750,20 dinara kilogram svinjskog buta bez kostiju, 738,10 dinara kilogram svinjske plećke bez kostiju, 689,70 dinara kilogram svinjskog vrata sa kostima, 659,45 dinara kilogram svinjske krmenadle sa kostima.

Skuplje cigarete

Od januara 2023. godine povećavaju se akcize na cigarete. Proporcionalna akciza se i dalje zaračunava na nivou od 33 odsto, a specifična raste sa 81,25 dinara po paklici na 82,75 dinara.

Na to se obračunava i PDV od 20 odsto. Na primeru cigareta koje koštaju 350 dinara, računica izgleda ovako: Od 350 dinara na akcize sada odlazi 196,75 dinara (proporcionalna od 33 odsto i specifična od 81,25 rsd), i još 58,33 dinara na ime PDV-a.

Ukoliko bi cena cigareta otišla na 370 dinara, 204,85 dinara bi bile akcize i još 61,67 dinara PDV.

Prema podacima duvanskih industrija, cene cigareta od novembra 2021. do novembra 2022 povećane su za 20 dinara, odnosno 6,1 odsto. Istovremeno, inflacija je bila 15,1 odsto, te je za očekivati da proizvođači, i mimo akciza, dodatno podignu cene duvanskih proizvoda.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA