Najnovije

Sud odbio da potvrdi terorističko delovanje odreda "El Mudžahedin"

Sud Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru poništio je presudu Suda u Konjicu kojom je ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević oglašen krivim za iznošenje klevete na račun savjetnika ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Adnana Dlakića.

Galijašević je rekao Srni da je ovim po ko zna koji put spriječen pokušaj da se ograniči u tumačenju stvarnosti, a prije svega u sferi terorističkog djelovanja pojedinaca, grupa i organizacija u samoj BiH.

On je istakao da uprkos desetinama tužbi raznih funkcionera SDA, ljudi poput Šemsudina Mehmedovića, te Harisa Silajdžića, on nikada nije proglašen krivim i osuđen za bilo kakvu klevetu, uvredu ili bilo koje krivično djelo.

Galijašević je rekao da, iako je ova presuda svojevrsna pobjeda nakon pravne bitke koja je trajala pet godina, ipak ostaje nekoliko važnih činjenica koje bacaju sjenu na ovakvu prilično oportunističku presudu kantonalnog suda u Mostaru.

Sud u Mostaru, ukazao je on, nije odgovorio ni na jedan bitan navod u samoj žalbi, a koji se odnosio na djelovanje odreda "El mudžahedin", ali i djelovanje i postupanje samog Dlakića.

Nikada nijedna stranka, javna ustanova ili građanin Konjica, dodao je on, nije se na bilo koji način distancirao od zločina i terorizma ovog odreda.

"To nije iznenađenje za grad i sredinu u kojoj je tokom rata djelovao najradikalniji hodža Islamske zajednice BiH, imam i hatib saudijske džamije kralj Fahd Nezim Halilović Muderis, koji je u toku rata komandovao specijalnom jedinicom i cijelom Četvrtom muslimanskom brigadom Konjic", rekao je Galijašević.

Istovremeno, naveo je, u tom gradu je bile više koncentracionih logora od kojih su najpoznatiji po zlu, i za Srbe i za Hrvate - Čelebići, Musala i Tarčin.

"U takvoj sredini, biti na spisku odreda `El mudžahedin` ne proizvodi nikakvu štetu, već odražava stanje duha i ponos. Prava šteta bi nastupila za institucije BiH, u odnosu na stav Srba i Hrvata koji su stradali od ovog zločinačkog i terorističkog odreda", ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, Sud u Mostaru je izbjegao da jasno kvalifikuje odred "El mudžahedin", te da objasni zašto je uvredljivi sadržaj i kleveta reći za nekoga da je na spisku pripadnika tog odreda.

"Sud je bio dužan da konstatuje da je ovaj odred radikalno islamska i teroristička organizacija, te da predstavlja zločinačku vojnu formaciju", smatra Galijašević.

Sud je to, kaže on, oportunistički izbjegao jer je tom formacijom i teroristima vrhovni komandant bio Alija Izetbegović koji je tom jedinicom upravljao preko ratnog zločinca u bjekstvu generala Sakiba Mahmuljina.

On je podsjetio da je upravo u Mostaru pripadnik odreda "El mudžahedin" Ahmed Zuhair Handala sa još nekoliko mudžahedina aktivirao poznatu auto-bombu i označio početak ere terorističkih napada u BiH.

"To se nije smjelo prećutiti, jer je za svaku normalnu osobu uvredljivo biti na spisku pripadnika Odreda iako nikada nijedan njegov pripadnik nije pozvan na odgovornost niti suđen ili osuđen zbog ratnih zločina počinjenih u ratu", naglasio je Galijašević.

On je najavio da će zbog toga, uprkos pobjedi, razmotriti mogućnost ulaganja apelacije Ustavnom sudu Federacije BiH, kao nadležnom, sa zahtjevom da se ova presuda u cjelini poništi sa konstatacijom da je predmet nezakonito vođen u Konjicu, da Sud uopšte nije objasnio prirodu ni intenzitet navodne štete i da uopšte nije izrekao jasno određenje spram odreda "El mudžahedin" kao terorističke organizacije i zločinačke formacije, sa kojim je svaka identifikacija uvredljiva i klevetnička.

U sklopu tog preciznog određenja, rekao je Galijašević, potrebno je da se jasno utvrdi i zločinačka i teroristička priroda cijele Vrhovne komande koja je ovim odredom upravljala preko Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u Zenici.

UKRAJINSKA VOJSKA U VELIKOM PROBLEMU! Zamenica ministra odbrane: Borbena sposobnost naših oružanih snaga Naglo opala!

Izvor: Srna


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA