Najnovije

TRI SU MOGUĆA SCENARIJA: Rusi spremaju odlučujuću akciju!

Stručnjaci iz SAD veruju da se Kremlj verovatno priprema za odlučnu stratešku akciju u narednih šest meseci kako bi povratio inicijativu na frontu. I on vidi dokaze da ruski predsednik Vladimir Putin menja fundamentalne aspekte ruskog pristupa ratu

Foto: kremlin.ru

Prema vojnim stručnjacima iz Sjedinjenih Država, Rusija bi uskoro mogla da deluje po tri scenarija:

1. Izvršiti veliku ofanzivu – najverovatnije u oblasti Luganska i Donjecka. Potpuno zauzimanje Donbasa je zvanični vojni cilj Kremlja i najostvariviji – pošto je sa logističke tačke gledišta ovaj region najlakše zauzeti.

Istovremeno, Institut smatra da je malo verovatno da će ruske trupe voditi ofanzivu na jugu Ukrajine – u oblasti Herson ili Zaporožje. „Obimne operacije ukopavanja u regionu Zaporožja ukazuju na to da ruske snage daju prioritet odbrambenim operacijama“, navodi se u izveštaju.

2. Sledi scenario koji je ukrajinska strana već iznela: ruske snage mogu da pređu u defanzivu kako bi odbile navodnu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine i time lišile Ukrajinu inicijative, uništavajući značajan deo mehanizovane ukrajinske snage.

„Takve ruske akcije mogu onda omogućiti ruskim snagama da razviju kontraofanzivu kako bi iskoristile neorganizovane i osiromašene ukrajinske snage“, pišu autori.
3. „Najopasniji“ scenario Institut naziva ruskom ofanzivom na severnu Ukrajinu. Ali trenutno, prema analitičarima, to ostaje malo verovatno.

„Kremlj će verovatno će proširiti rusko vojno prisustvo u Belorusiji u periodu koji prethodi planiranoj velikoj vežbi u septembru 2023. Ove vežbe bi „mogle da podrže borbenu operaciju“, navodi se u izveštaju.

Prema mišljenju stručnjaka, svi ovi scenariji se međusobno ne isključuju. Uz to, „Rusija neće nužno izgubiti ako bilo koja od mogućih akcija o kojima se govori u nastavku ne uspe“, pošto se Kremlj aktivno priprema za dugotrajni rat. 

Tokom dana je Vagnerova grupa zauzela ji strateški važno naselje Sol. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA