Najnovije

"Još ćemo se zaduživati, to je neminovnost"

Svetu preti dužnička kriza, kao što mu preti i recesija, a to je i zaključna poruka Ekonomskog foruma u Davosu, kaže profesor Beogradske bankarske akademije Goran Grubišić. Komentarišući poslednje zaduživanje Srbije za 1,75 milijardi dolara kroz prodaju evroobveznica, Grubišić kaže da je zaduživanje neminovnosti i da to nikada nije dobra vest, "ali kada morate da se zadužite za to morate da platite cenu". On poručuje da ovo nije kraj i da ćemo se - zaduživati još.

Evro (Foto: Pixabay)

Srbija je od investitora na međunarodnom tržištu pozajmila 1,75 milijardi dolara kroz prodaju evroobveznica. Cena zaduživanja za 750 miliona dolara koji na naplatu dospevaju za pet godina je šestomesečni euribor plus 2,9 odsto, dok ćemo za milijardu dolara koja na naplatu dospeva za 10 godina investitorima platiti kamatnu stopu u iznosu šestomesečni euribor plus 3,1 odsto.

- Svetu preti dužnička kriza, kao što mu preti i recesija, a to je zaključna poruka Ekonomskog foruma u Davosu - kaže profesor Beogradske bankarske akademije Goran Grubišić.

Takođe je, dodaje, jedna od poruka da će biti manje stranih investicija.

- Zaduživanje je neminovnost, to nikada nije dobra vest, ali kada morate da se zadužite morate za to da platite cenu. Ono je potrebno za finansiranje eksternih neravnoteža i da bi se podstakao privredni rast. Šta je tu uspeh? Tražnja je bila šest puta veća, kupljene su obveznice koje dospevaju za pet i za deset godina, a mala je ročna premija – nije isto čekati pet i čekati deset godina da biste dobili glavnicu – investitor u međuvremenu dobija kuponsku kamatu - navodi Grubišić.

Kada je reč o ceni zaduživanja, Grubišić ističe da je ovo sada zona rastućih kamatnih stopa.

- Ovo nije kraj zaduživanju - poručuje profesor za N1.

On ističe da aražman sa MMF daje dodatno poverenje investitorima. Mi smo se, kaže, zadužili 290 odsto kvote – novac ćemo vući u tranšama, što znači da će delagacija MMF redovno dolaziti u Srbiju.

- Dobijaćemo zeleno svetlo da možemo da povučemo sledeću tranšu. A, kada vam MMF da zeleno svetlo, to prate i drugi investitori - pojašnjava on.

Ove godine Srbija će dati osam milijardi evra za dospele obaveze i finansiranje deficita.

- To su te eksterne neravnoteže koje moraju da se finansiraju. To znači da ćemo se dodatno zaduživati i da će javni dug rasti - ističe on.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA