Najnovije

PREBIRAČEVIĆ: Ukrajini nema pomoći – džabe tenkovi

Vladimir Prebiračević (Foto: Jutjub)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra “Majak”

Frenetične su reakcije političara po zapadnoj Evropi na zahtev Zelenskog za isporuku zapadnih tenkova Ukrajini kako bi preuzela inicijativu i vratile sve teritorije čak i Krim. Naravno sve je krenulo od Poljske uz horsku podršku baltičkih zemalja da se ukrajincima hitno obezbedi veći broj tenkova kako bi mogli da vrate Krim.

Da li u ove bajke bilo ko zaista veruje?

Odgovor se čekao kratko. Nemačka je prvo uslovila isporuku svojih tenkova tipa Leopard 2 isporukom američkih tenkova tipa Abrams. A kada je ekspresno došla vest da će SAD isporučiti 31 tenk tipa Abrams M1 onda su i Nemci morali odreagovati i obećali su 19 Leoparda 2 koji bi sa ostatkom evropskih zemalja koje će takođe isporučiti ovaj tim tenkova činio brojku od oko 100-105 tenkova koji će u nekom vremenskop periodu stići do Ukrajine iako realno ovaj broj tenkova ne može ništa da preokrene na frontu.

Dok ukrajinski vojnici besomučno ginu na frontu postavljaju se novi i novi zahtevi od strane Zelenskog pa tako danas se već traže i američki avioni kako bi se i u vazduhu odnela pobeda koju neko može da sanja samo u bajkama.

Tenkovi koji stižu Ukajini će biti odlične mete za već dokazane protivoklopne rakete Kornet i Konkurs koje su već za pacijente imale Leoparde na sirijskom frontu gde je bar desetak ovih tenkova uništeno od strane Kurda u sukobu sa turskom vojskom.

Abramsi su takođe imali svojih susreta sa ruskim protivoklopnim raketama i u Iraku i Afganistanu ali i u Jemenu gde su Huti u papučama jurili i uništavali američku opremu gde god su stigli Saudijce koji su prebogati a samim tim i najveći uvoznici američke vojne tehnike. Na našem telegram kanalu RUSIJA U SRCU smo i objavili ove snimke i fotografije kako bi ilustrovali situaciju. Abramsi po za sad ne potvrđenim informacijama ne dolaze iz SAD-a i njenih rezervi nego iz arsenala nekih od ranijih kupaca i korisnika a tu provejavaju zemlje kao što su Maroko i Kuvajt. Ako je to tačno biće zanimljivo kako će se tenkovi za pustinjske uslove pokazati u sasvim drugačijem okruženju ali svakako ih nećemo videti skoro na frontu po određenim izvorima iz američke vojske.

Da li će ti tenkovi nešto promeniti- neće

Da li će pokrenuti ofanzivu i vratiti Krim – neće

Da li će spasiti propasti ukrajinsku vojsku na liniji  Bahmut-Slavjansk-Kremators – neće

Da li će osigurati Odesu od pada – neće

Pa šta će se onda postići. Jedino moguće je da se proba produžiti rat kako bi trajao duže i kako bi se probala iscrpljivati Rusija mada im ni do sada ne ide na planu sankcija i isrpljivanja a sa druge strane ostvariti što veći profit na krvi onih koji su u sukobu jer npr američka prodaja oružja je porasla duplo na 205 milijardi dolara za ovo vreme što nije zanemarljiv podatak.

Naravno nikome nije realno kada kukate za tenkovima koji neće promeniti tok sukoba ali ujedno vas uopšte ne interesuje što vam se minimum 50 000 vojnika u Donbasu i Zaporoškom pravcu nalazi pred totalnim kolapsom i pogibijom. Za živote ovih ljudi nikoga na zapadu nije briga.

Predstava se nastavlja jer cirkus ne odlazi skoro iz Kijeva. Svi koji uviđaju realnu situaciju iz okruženja Zelenskog podnose ostavke i sklanjaju se glumcu glavne uloge iz vidnog polja. Stigao je i poziv zemljama da isporuče ukrajince koji su vojno sposobni a nalaze se u izbeglištvu kako bi ovaj rat mogao da se produži koliko god je moguće za sad je odgovor pozitivan stigao samo iz Litvanije ali sigurno će se brzo primiti u najbližem komšiluku.

Bila je pobednička histerija kada su stizale haubice pa kad je stizao himars pa se ništa nije preokrenulo niti spektakularno dogodilo.

Izvor: Majak

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA