Najnovije

ČIST RATNI PROFIT: Kupuju jeftino gorivo od Rusije i preprodaju ga Ukrajini

Povećanje isporuka ruskog tečnog naftnog gasa (TBG) baltičkim zemljama se više nego udvostručilo zbog činjenice da kupci deo kupljenog gasa preprodaju Ukrajini, a ukrajinske kompanije biraju ovaj izvor goriva zbog njegove jeftine cene, piše Rojters.

Gasovod (Foto: RIA Novosti)

TNG se koristi kao gorivo za automobile, grejanje i petrohemijsku proizvodnju. Sankcije Rusiji, uvedene kao odgovor na izbijanje rata u Ukrajini, ne odnose se isporuke TNG, pa se izvoz u zemlje EU obavlja slobodno i bez formalnih ograničenja.

Kako se ispostavilo, tvrdi agencija, za Letoniju nabavke TNG-a u Rusiji čine 90 odsto uvoza, dok Litvanija kupuje 50 odsto u Rusiji i 50 odsto u Letoniji.

Istovremeno, samo u decembru, Letonija i Litvanija su Ukrajini isporučile 15.000 tona TNG-a, što je 15 odsto ukupnog uvoza ove vrste goriva u tom mesecu. Ukrajina ne kupuje rusko gorivo direktno, međutim, prema rečima sagovornika agencije, uzima ga u baltičkim državama sa popustom od 150-200 dolara u odnosu na isporuke iz Poljske i Rumunije.

Zbog skorog stupanja na snagu embarga EU na uvoz ruskih naftnih derivata i gornje granice cena za njih, kursna cena ruskog goriva, uključujući TNG, pala je na višegodišnje minimume.

O promenama na frontu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA