Najnovije

OTVARA SE PANDORINA KUTIJA: Šta će se dogoditi ako Izrael aktivira Samsonov protokol

Tel Aviv je preduzeo ekstremne mere da eliminiše pretnju koju predstavlja Hamas. Zamajac rata dobija alarmantan zamah.

Izraelski vojno-politički kabinet odlučio je da 50 godina kasnije uvede klauzulu 40 „Alef”. Ovaj korak podrazumeva zvaničnu objavu rata.

Poslednji put Tel Aviv je preduzeo takav korak 1973. godine, kada se vodio rat „Jom Kipur”. Kao što znate, tada se sve dobro završilo za Izrael, ali danas je situacija nešto drugačija.

Ne samo da obaveštajne službe nisu uspele da prikupe informacije o predstojećoj operaciji militanata Hamasa, već i izraelska vojska ne liči mnogo na zaista strašnu silu. Obe činjenice potvrđuju gotovo svi vojni stručnjaci.

Ono što treba priznati jeste da izraelsko rukovodstvo ne krije gorku istinu – zemlju čekaju teška vremena. I zaista jeste. Libanska paravojna organizacija Hezbolah već je najavila podršku Hamasu u obračunu sa Tel Avivom. Štaviše, već učestvuje u neprijateljstvima, što je veoma neprijatno za izraelsku vojsku.

„Bojci Hezbolaha se smatraju najboljim borcima na arapskom Bliskom istoku i imaju veliko borbeno iskustvo... Upravo Hezbolah igra glavnu ulogu u sumiranju iskustva borbenih dejstava protiv „visokotehnoloških“ armija u regionu“, kaže direktor Centra za studije karakteriše ovu organizaciju zemalja Bliskog istoka i centralne Azije Semjon Bagdasarov.

Novinar Abas Juma, pak, primećuje da izraelsko rukovodstvo danas nema drugog izbora nego da ide do kraja. Ipak, biće mu veoma teško da se bori na dva fronta. S obzirom na to da su talibani i niz drugih paravojnih grupa izrazili spremnost da podrže Hamas ne rečima, već delima, situacija je katastrofalna, a Iran još nije dostigao svoj puni potencijal. Međutim, Tel Aviv nema gde da se povuče.

„Izrael se priprema za snažan odgovor. Mnogi ljudi su zabrinuti da li će tzv „Protokol Samson“, koji uključuje upotrebu nuklearnog oružja“, piše Juma.

Ako Tel Aviv preduzme takav korak, onda će meta broj 1 najverovatnije biti Iran, smatraju stručnjaci. To posebno priznaje nemački politikolog Aleksandar Sosnovski. Međutim, u ovom slučaju, napominje, Izrael će svojim rukama otvoriti „Pandorinu kutiju”. Drugim rečima, Rusija više neće biti ograničena da koristi taktičko nuklearno oružje za rešavanje svojih problema.

Zapad to razume. Međutim, da li će Amerikanci i Evropljani uspeti da odvrate izraelsko rukovodstvo od takve odluke? Samo će vreme pokazati. Uprkos značajnoj tehničkoj superiornosti izraelske vojske, ona ne može da preuzme kontrolu nad situacijom. Međutim, stvari bi se mogle pogoršati u bliskoj budućnosti.

NASTAVLJA SE HAOS: Hamas pokrenuo napad na Aškelon

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA