Najnovije

BLAMIRANJU KRAJA NEMA: Vašington poslao Kijevu stare ATACSM rakete!

Amerikanci se "čiste" od starudije, a Kijev im je, po svemu sudeći, idealna destinacija.

Rakete dugog dometa ATACMS koje je Vašington isporučio Kijevu navodno nisu najsavremenije, tvrdi nemački novinar Julijan Repke u nizu postova na društvenim mrežama.

Novinar koji piše za "Bild" potkrepio je svoje navode tvrdnjom da bi ruska odbrana lako presrela najsavremenije rakete koje se navode GPS-om.

"SAD su Ukrajini dostavile staru verziju rakete (MGM-140A)", napisao je Repke, te dodao da projektili poklonjeni Kijevu imaju "klasični navigacioni sistem" umesto GPS navođenja i zato se ne mogu ometati.

Ipak, ti stari sistemi prave brojne greške u navigaciji, što utiče na preciznost projektila. Takođe, potrebno je duže vreme za ispaljivanje starijih ATACMS-a budući da je prethodno neophodno uneti koordinate cilja.

Novinar tvrdi da bi novije rakete vođene GPS-om bile još manje efikasne u borbi protiv Rusije jer su njene trupe već postale poznate po tome da lako ometaju većinu oružja koje koristi GPS.

Starije verzije imaju domet od oko 165 km umesto više od 300 km u slučaju novijih projektila ATACMS, što znači da njihov operativni radijus drastično smanjuje mogućnosti Ukrajine za potencijalno gađanje ciljeva dublje na teritoriji pod ruskom kontrolom, a i ograničava prostor odakle se mogu gađati neki ruski položaji u pozadini.

Inače, portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson je potvrdila da su SAD dostavile Ukrajini "tip ATACMS-a dometa do 165 km". 

Lider Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da su pomenute projektile kijevske trupe već koristile, dok je ukrajinska vojska saopštila da su njima gađali ruske piste i helikoptere u oblastima Luganska i Zaporožja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je pak da će isporuke ATACMS-a samo produžiti agoniju Ukrajine, dodajući da će ruske snage odbiti sve napade.

Pročitajte OVDE šta je Putin rekao o napadima ukrajinske vojske na Hersonskom pravcu

Izvor: RT Balkan / Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA