Najnovije

I SRBIJA KREĆE U DEDOLARIZACIJU? Juan u deviznim rezervama NBS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napomenuo je danas u Pekingu da je kineski juan na spisku naših valuta za međunarodno tržište od 2015. godine.

Dolar )Foto: Pixabay)

Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kineski juan u svoje devizne rezerve, izjavio je danas u Pekingu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na prvoj sesiji foruma održanog u okviru inicijative "Pojas i put" istakao da je Kina drugi najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je trgovinska razmena dve zemlje u proteklih deset godina porastala 185 puta.

"Od januara 2015. godine kineski juan je na spisku naših valuta za međunarodno tržište i Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kinesku valutu u svoje devizne rezerve", rekao je Vučić i ukazao da Srbija i Kina imaju povećanu i intenzivnu saradnju u sektoru finansija i bankarstva.

Vučić je istakao i da je "Ziđin majning" najveći izvoznik iz Srbije u proteklih pet godina i ukazao da je Srbija time postala drugi najveći izvoznik bakra u Evropi.

On je rekao da Srbija ima veliku želju da postane lider u proizvodnji bakra i naglasio da Srbija najviše izvozi u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

"Mi smo 46. po IT proizvodima. Želimo da se pridružimo partnerima, kada je reč o veštačkoj inteligenciji", rekao je Vučić.

Istakao je i da je Srbija prva u regionu uradila razvojnu strategiju 2019. godine i zahvalio "kineskim prijateljima" koji su, zajedno sa svojim ekspertima, omogućili da Srbija izradi nacrt tog strateškog dokumenta.

"Uspostavili smo institut za veštačku inteligenciju kao nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju. Gradimo 'BIO4 kampus' koji će biti jedan od ključnih biotehnoloških čvorišta u Evropi", rekao je Vučić.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA