Najnovije

GVOZDENA KUPOLA NE MOŽA DA ZAŠTITI IZRAEL: Evo kako Hezbolah može da probije odbranu

Izraelski visokotehnološki sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ rizikuje da bude zatrpan raketnim napadima ako eskalirajući rat sa Hamasom u Pojasu Gaze eskalira u širi regionalni sukob u koji je uključena libanska grupa Hezbolah, piše Blumberg.

Gvozdena kupola (Foto: Jutjub)

Sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ presreće samo rakete za koje je veća verovatnoća da će pogoditi naseljena područja ili kritičnu infrastrukturu, ignorišući one koje idu u prazan prostor. Hvalili su je da je imala uspeh presretanja od 90 posto u prošlim napadima. Čak i sa malo smanjenom stopom presretanja na oko 80 procenata, sistem možda neće moći da se nosi sa intenzivnijim napadima.

Šan Šeik, naučni saradnik Centra za strateške studije i međunarodne poslove u Vašingtonu, rekao je da je Hezbolah najnaoružanija nedržavna organizacija na svetu i da ima veliki i raznolik arsenal projektila.

„Ako Hezbolah uđe u tekući sukob, postoji apsolutni rizik da će odbrana Gvozdene kupole biti preplavljena raketnom vatrom“, rekao je on.

Prethodno je američki predsednik DŽozef Bajden rekao da će od američkog Kongresa zatražiti paket pomoći Izraelu bez presedana. Posebno je naglasio da njegova zemlja namerava da obezbedi sistem PVO Gvozdena kupola svime što je potrebno.

Više o sukobu Izraela i Palestine pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA