Najnovije

EMIL VLAJKI: NATO "miroljubiva" okupacija Kosova i Metohije

„…ali tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznanju prava, to je ljudska dužnost najsvetija!“

Piše Emil Vlajki

1.
Stefan Nedeljković iz Zvečana, kao i Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavića, ubijeni su u sukobu s tzv. kosovskom policijom u Banjskoj na sjeveru KiM 24. septembra 2023. godine. To je prvi put nakon NATO zločinačke agresije na Jugoslaviju/Srbiju sa ciljem okupacije južne srpske pokrajine1999. godine, da se jedna grupa Srba suprotstavila albanskim NATO štićenicima koji su zajedno sa američkim okupatorima  radili neviđene zločine nad srpskim življem u najvećem koncentracionom logoru u Evropi, na Kosovu i Metohiji. Trojica poginulih heroja ostat će u vječitom pamćenju srpskog naroda. Slava im!

2.
Istovremeno, u ovom sukobu, poginuo je i albanski policajac, Afrim Bunjaku. Čitava zapadna štampa se raspisala o njegovoj pogibiji od strane „srpskih terorista“. Neka su pisali jer je svaka nasilna smrt tragedija. Da, ali. Svaki drugi dan od NATO okupacije KiM i uspostave vlasti albanskih separatista, Srbi su na tim prostorima bili ubijani pretučeni, zatvarani, tjerani sa svojih ognjišta, diskriminirani, i da ne pričam. Pogledajte izvještaje Kancelarije za KiM („Etnički motivosani incidenti na Kosovu i Metohiji“). A zapadna štampa ni da zucne o tome. Za nju, jedan nastradali Albanac vrijedi kao sto tisuća nastradalih Srba.

3.
Nakon „terorističkog“ napada Srba na policiju samozvane Kosova Republike, Zapad i Srbija traže načine smirivanja situacije, radi „obostranog interesa“. Srbija moli i kumi Zapad da KFOR i EULEKS zamijene albansku policiju na Kosovu, na sjeveru KiM sa srpskom većinom!!! Po Briselskim sporazumima, tamo je trebalo da budu jedino Srbi, bez Albanaca i stranaca. Dakle, Srbija je potpisala jedno, a traži nešto sasvim drugo. Sve u svemu, pored srpskih enklava južno od Ibra koje su plijen albanskih separatista i čiji će pravni status biti obična farsa, četiri srpske općine na sjeveru KiM će se naći u Zajednici srpskih općina. Ali će tamo vojno, politički i ekonomski vladati Amerikanci. I tako, Srbi više nigdje neće imati svoju autonomiju. „Miroljubiva“ NATO okupacija KiM postat će potpuna.
Napomena: Da su NATO trupe, KFOR i EULEKS na KiM radi očuvanja mira i zbog zaštite Srba od Albanaca, to je kolosalna laž i teški cinizam.

4.

VUČIĆ ZA "FAJNENŠL TAJMS": Nemam namjeru da vojno ulazim na Kosmet - hoćemo u Evropsku Uniju!

30-09-2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da nema namjeru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom i Metohijom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je riječ o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
"Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinama? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat", naveo je Vučić u izjavi za Fajnenšel tajms.

On je dodao da su upozorenja Vašingtona nesrazmjerna jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.

Poručio je da je "čista laž" da Srbija šalje vojsku na administrativnu liniju.

"Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije", naveo je Vučić u izjavi za FT.

Napomena: Zašto se Vučić pravda pred SAD zato jer je svoju vojsku postavio negdje unutar svoje teritorije? Zar je Srbija američka kolonija? Što bi s patnjama Srba na KiM koje će se, sasvim sigurno nastaviti pod terorom Albanaca? – I prije Kurtija Kurti, i poslije Kurtija Kurti  -  Izgleda da je dilema za srpsku vlast između patnje naroda i ulaska u Evropu nepostojeća – Evropa prije svega!?  Po Vučićevim riječima dalo bi se zaključiti, kada se ne bi radilo o ulasku Srbije u EU, možda bi srpska vojska prešla administrativnu granicu i zaštitila svoj narod na Kosmetu.

5.

Ovakvi i slični stavovi vlasti u Srbiji pokazuju mi da sam, što se tiče razumijevanja politike, bio na potpuno upitnom putu. Naime, činjenica je da sam uporno branio ovu vlast i njene sporne poteze koji su jačali državnost takozvane Republike Kosova, a  koja je vjerovala u neku fantomsku Zajednicu srpskih općina koja je trebalo da postane druga Republika Srpska. Svaka osoba sa malo zdravog razuma, jasno je vidjela ono što ja, kao naučnik i stručnjak, nisam htio vidjeti – to je da je ZSO neostvariva onako kako ju je Beograd zamislio, da će biti na nivou nekog udruženja građana, te da Srbija neprekidno gubi, a da ništa ne dobiva. Zbog mojih iluzija o suštinski ispravnoj politici vlasti u Srbiji, a što je moglo mnoge dezorijentirati, izvinjavam se svim čitateljima koji su mi vjerovali.

BOŽE PRAVDE !

Više tekstova Emila Vlajkija pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA