Najnovije

SUĐENJE U HAGU: Svedok opisao kako je iz hrvatske vojske stigao u OVK

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu na suđenju Pjetru Šalji, peti svedok odbrane Mark Šalja poručio je da je bio pripadnik vojski Jugoslavije i Hrvatske, pre nego što se u martu 1999. priključio OVK, prenosi Gazeta ekspres.

OVK (Ilustracija: Pravda)

Šalja nije fizički prisutan na sednici, ali svedoči putem video linka. 

Kako prenosi "Zakletva pravde", Šalja, koji ima hrvatski i kosovski pasoš, opisao je kako se pridružio OVK. 

On je naveo da je posle srednje škole završio Vojnu akademiju u Beogradu, gde je proveo dve godine, a zatim se dve godine školovao u Sarajevu. Po završetku Vojne akademije raspoređen je na službu u Hrvatsku u mestu Gospić i tamo je započeo svoju oficirsku karijeru, od avgusta 1985. do avgusta 1991.

„Do 1991. godine bio sam pripadnik Vojske Jugoslavije, ali tada su počele te borbe... Hrvatsku su napale jugoslovenska i srpska vojska, a onda sam napustio jugoslovensku vojsku i pridružio se Hrvatskoj.

"Kada sam ženu i kćerku sa Kosova prebacio u Švajcarsku, stupio sam u kontakt sa nekim pretpostavljenima i pristao da se vratim na hrvatsku liniju i posle tri meseca otišao sam u hrvatsku vojsku negde oko 1992. godine. Tu sam bio do marta 1999, kada su se stekli uslovi da napustim tu vojsku i pristupim OVK”, rekao je Šalja.

Naveo je da je tada iz Hrvatske otputovao u Sloveniju, u LJubljanu.

"U LJubljani sam se sastao sa nekim mojim kolegama koji su odlučili da se pridruže OVK i iz LJubljane smo otputovali u Tiranu u Albaniji. Tu smo se smo se sreli i sa drugim ljudima iz OVK i polako je počelo moje angažovanje. Nekoliko dana smo bili stacionirani tamo, u stanu ili malom hotelu, i čekali smo ekipu, koja je došla sa Kosova”, rekao je svedok Šalja.

Posle OVK, Šalja je radio u Ministarstvu odbrane Kosova, a prethodno je bio pripadnik Kosovskih odbrambenih snaga od kraja 1999. godine.

"Bio sam u Resoru bezbednosti, zatim sam prešao u kabinet ministra, bio sam njegov politički savetnik”, rekao je svedok.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA