Najnovije

SI POSLAO SKRIVENU PORUKU AMERICI: Znamo šta radite, dobro znamo

Pozivom na pomirenje, kineski predsednik Si Đinping poslao je poruku Americi da zna šta im je cilj ali da im neće dati povod da što pre krenu u frontalni napad, smatra analitičar Branko Pavlović.

Kina je spremna da sarađuje sa SAD bez obzira na međusobne razlike, da bi dve zemlje zajedno odgovorile na globalne izazove, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.

Sijev poziv Americi na pomirenje

U pismu dostavljenom učesnicima godišnje večere Nacionalnog komiteta za odnose SAD-Kina sa sedištem u NJujorku, Si je napisao da ključni odnosi u svetu zavise od toga da li će dve zemlje moći da uspostave odgovarajuće odnose.
Poziv predsednika Kine na građenje stabilnijih bilateralnih veza, za koje je naveo da bi trebalo da se grade na principima međusobnog poštovanja i mirne koegzistencije, dolazi pred ključnu posetu kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia Vašingtonu kasnije ove sedmice.

Očekuje se da će se američki predsednik DŽozef Bajden i Si sastati u San Francisku, na novembarskom samitu Azijsko-pacifičke organizacije za ekonomsku saradnju.

Poruka Vašingtonu: Znamo šta radite, spremni smo na frontalni sukob

Sijev poziv na saradnju u stvari je poruka Vašingtonu: znam šta radite i da vam je krajnji cilj sputavanje razvoja Kine, ali vam, u međuvremenu neću dati nijedan povod da krenete pre, a ne kasnije u još perfidnije ponašanje, kaže za Sputnjik analitičar Branko Pavlović. A posle izjave Si Đinpinga da je spreman za saradnju, u Americi će se mnogo teže podizati javno mnjenje protiv Kine.

„A kad bi Amerika stvarno odustala od svoje imperijalne, agresivne politike, Kina bi stvarno bila spremna na saradnju. Ali ovo potenciranje u objektivno vrlo zategnutim okolnostima pametan je politički potez na kome Kina insistira već duže vreme. Svakim danom je sve jača i sposobnija za, u suštini, jedan neminovni sukob koji će doći. Kina će svakako izaći kao pobednik, ali što sukob dođe kasnije, Kina će izaći sa manje štete po sebe“.

Americi se sve komplikuje

Pošto se Amerikancima u ovom trenutku komplikuju stvari oko Ukrajine i Bliskog istoka, a idu i predsednički izbori, svakako će „spustiti loptu“ oko Kine do kraja 2024. godine. Ukoliko ne dođe do drastične eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Posle toga, po američkom scenariju, kreće frontalni napad na Kinu, ističe Pavlović.

„Tako da ćemo u ovom trenutku čuti relativno pozitivne tonove iz Amerike, ali ne zato što imaju sluha, već zato što se u njihovom planu sve izjalovilo od onoga što su mislili o Ukrajini, a i na Bliskom istoku sve ide suprotno od njihovih interesa. Amerikanci apsolutno nemaju snage da povlače poteze kakve bi inače povlačili prema Kini. Ali kad prođe 2024. godina, u varijanti da njihova politika ostane na snazi, a to ćemo tek da vidimo šta će biti, onda će krenuti frontalni napad na Kinu 2025, 2026. ili narednih godina“.

BIVŠI AZOVAC SE PRIDRUŽIO RUSKOJ ARMIJI! Prošao sve provere FSB-a,...

Na Tajvanu vreme radi za Kinu

U januaru se održavaju izbori na Tajvanu, a Kina će čak i ako bude incidenata ostati mirna, smatra Pavlović.
Velika je verovatnoća da će na Tajvanu pobediti naslednici Čang Kaj Šekove političke grupacije koja nije za provociranje Kine i protiv je proameričke garniture koja je sada na vlasti. I u slučaju da sadašnja vladajuća garnitura ostane na vlasti, Kina će ostati suzdržana.

„Podsticanje konfrontacije na Tajvanu dolazi apsolutno spolja, od Amerike i jednim delom od Japana, ali pre svega od Amerike. Kina računa na to da je moguće da će već na ovim izborima snage koje su za normalne odnose i saradnju odneti pobedu. Ali neće se mešati na tim izborima, čak i da bude drugačiji ishod. Neće dati povoda da to bude razlog za eskalaciju, jer iz ugla Kine svejedno je da li će to biti u januaru 2024. ili januaru 2028. godine“, zaključio je Pavlović.

UKRAJINCI U PANICI: Stvari izmiču kontroli, situacija postaje vrlo kritična (MAPA)

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA