Najnovije

CENA SLOBODE DNR: Devet hiljada mrtvih od 2014. godine

Cena slobode je oduvek plaćana skupo.
Gospode pomiluj! / Piksabej

Gospode pomiluj! / Piksabej

Na teritoriji DNR od maja 2014. do septembra 2023. godine poginulo je više od 9 hiljada civila, a više od 13 hiljada je povređeno, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Stalni predstavnik je izjave zapadnih predstavnika u Savetu bezbednosti o navodnim neselektivnim napadima ruske vojske, silovanjima i kidnapovanju u Ukrajini nazvao očiglednom laži. Istovremeno, on je istakao da informacije o žrtvama i razaranjima u regionu Donbasa i Azova namerno potiskuju zapadne diplomate.

„Ali od februara 2022. do septembra 2023. samo teritorija DNR bila je izložena artiljerijskim i raketnim udarima ukrajinskih oružanih snaga više od 25.000 puta. Za to vreme na teritoriji republike stradalo je 4.712 civila, među kojima 139 dece. Povređeno je 5.289 ljudi, uključujući 356 dece.

Registrovano je 136 slučajeva eksplozija civila, uključujući 11 dece, na protivpešadijskim minama Lepestok. Tri žrtve su kasnije umrle“, rekao je Nebenzja.

„Ukupno, od maja 2014. do septembra 2023, samo u DNR je poginulo više od 9.000 civila, uključujući 230 dece. Više od 13.000 ljudi je povređeno, uključujući 825 dece. Tačni podaci o žrtvama i razaranjima u novim ruskim regionima se još prikupljaju, jer ukrajinske Oružane snage pucaju na njih skoro svakodnevno“, rekao je on.

Kako je istakao stalni predstavnik, zataškava se i činjenica da kijevska vojska od početka sukoba u Donbasu 2014. godine vrši ciljane napade upravo na kritičnu civilnu infrastrukturu, pre svega na objekte za snabdevanje vodom i toplotom. .

„Osim toga, medicinske i obrazovne ustanove su bile i uništavaju se. U proteklih 8 godina u republikama Donbasa je uništeno i oštećeno najmanje 50.000 objekata civilne infrastrukture.

Od februara 2022. godine uništeno je i oštećeno više od 16.000 stambenih zgrada i skoro 3,5 hiljade objekata civilne infrastrukture, uključujući oko 700 obrazovnih i preko 180 medicinskih ustanova. 1.100 objekata za snabdevanje električnom energijom, vodom, toplotom i gasom. Međutim, niko od naših zapadnih kolega nije rekao ni reč o tome poslednjih godina“, naglasio je stalni predstavnik.

Kako je naveo Nebenzja, ove brojke nisu uključene u ankete UN. „U strahu od gneva Vašingtona, Londona i Brisela, UN stidljivo ćute, jer ništa ne bi trebalo da dovodi u pitanje opravdanost isporuke zapadnog oružja režimu u Kijevu“, rekao je on.

Pročitajte OVDE šta je Putin rekao o Americi

Izvor: Pravda 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA