Najnovije

BUKTI RAT TAJNIH SLUŽBI! Koliko daleko to može da eskalira?

Turski MIT je spasao hakera iz Gaze Omara A. iza ometanja izraelskog odbrambenog sistema Gvozdena kupola od agenata Mosada koji su pokušavali da ga kidnapuju prema detaljima operacije obaveštajne agencije.

Nacionalna obavještajna organizacija Turske (MIT) spasila je Omara A. od moguće smrti ili otmice u međunarodnoj operaciji i ponudila mu zaštitu pošto je poznati palestinski haker bio na meti Mosada u Turskoj i Maleziji.

Ovaj mladić zaslužan za hakovanje izraelskog sistema protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ već duže vreme traži Izrael.

Posle trogodišnjeg istraživanja, izraelski obaveštajci su ušli u trag Omaru A. koji je uticao na Gvozdenu kupolu 2015. i 2016. godine i tako pomogao brigadama Al Kasam, vojnom krilu Hamasa, da pokrenu raketne napade na Izrael.

Omar, koji je diplomirao kompjutersko programiranje na Islamskom univerzitetu u Gazi, bio je zamisao za hakerski softver za Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze koji može da se infiltrira u mobilne telefone zasnovane na Androidu. Ovo ga je stavilo na Mosadovu listu kao potencijalnu metu. Da bi ga namamili, ponudili su mu posao preko norveške softverske kompanije 2019. godine, ali je Omar, sumnjičav u umešanost Izraela, odbio ponudu, piše „Dejli sabah”.

Mladić se preselio u Istanbul 2020. godine, ali je Mosad bio za njim i u Turskoj. MIT je takođe znao za njegovo prebivalište u Turskoj zbog njegovog hakerskog porekla.

U aprilu 2021, agent po imenu Raed Ghazal ga je kontaktirao, tvrdeći da je menadžer za ljudska prava jedne francuske kompanije, ponovo nudeći posao Omaru. Gazal je dva puta „intervjuisao“ Omara u Istanbulu, pokušavajući da ga ubedi da prihvati posao. Posle Gazala, u ime francuske „kompanije” ga je kontaktirao Omar Šalabi, još jedan operativac Mosada. Ponudio je Omaru 10.000 dolara da kodira softver za njih.

Omar je uradio posao i platila ga je francuska kompanija. U junu 2022, drugi operativac Mosada po imenu Nikola Radonij kontaktirao je Omara, nudeći mu posao u Brazilu ili Istanbulu. Sa njim su bile još tri osobe koje su radile za izraelsku obaveštajnu službu, predstavljajući se kao tim „programera“.

Pokušali su da ubede Omara da se pridruži timu za onlajn projekat. Radonijus je pokušao da ga ubedi da otputuje u inostranstvo radi nekog projekta, pošto je Mosad nameravao da odvede Omara u Tel Aviv na ispitivanje. Omar se spremao da prihvati ponudu, ali ga je MIT kontaktirao i upozorio ga na šemu.

Ali operativci Mosada nisu odustajali. Omar A. odlučio je da ode na odmor u Maleziju u septembru 2022. Istanbulski ogranak kontraobaveštajnog odeljenja MIT-a ponovo je intervenisao i instalirao softver za praćenje na njegov mobilni telefon nakon što ga je upozorio na moguću otmicu u inostranstvu.

Zaista, Omar A. je kidnapovan nekoliko dana kasnije u Kuala Lumpuru i odveden u udaljenu kolibu oko 50 kilometara od malezijske prestonice. Tamo su ga ispitivali i mučili osumnjičeni koji rade za Mosad. Operativci Mosada u Tel Avivu pridružili su se ispitivanju putem video poziva.

Ispitivan je o metodama koje je koristio da probije sistem Iron Dome i softver za hakovanje zasnovan na Androidu koji je razvio. Kada je MIT saznao za otmicu, turski zvaničnici su kontaktirali malezijske vlasti i, putem softvera za praćenje, pomogli im da lociraju Omara A. Malezijske snage bezbednosti izvršile su raciju u kući i spasile Omara A. Jedanaest osumnjičenih je uhapšeno u vezi sa njegovom otmicom. Omar A. se vratio u Tursku i odveden je u sigurnu kuću koju je obezbedio MIT.

Ubistva palestinskih aktivista

Organizacija je takođe koordinirala hvatanje Foada Osame Hidžazija sa antiterorističkom policijom u Istanbulu. Hidžazi je bio jedan od operativaca Mosada koji je radio sa Nikolom Radonijem.

Fadija el Batša, inženjera istraživanja za kojeg se veruje da je povezan sa Hamasom, upucala su dvojica naoružanih napadača koji su pobegli sa lica mesta 2018. godine u blizini njegove kuće u glavnom gradu Malezije.

Dok je njegova porodica optužila izraelsku špijunsku agenciju Mosad da je izvršila atentat, tadašnji izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman negirao je umešanost Izraela.

Veruje se da je Izrael u prošlosti ubio nekoliko palestinskih aktivista, mnogi od njih u inostranstvu. U Jordanu 1997. agenti Mosada su pokušali i nisu uspeli da ubiju tadašnjeg političkog šefa Hamasa Haleda Mešala prskajući mu otrov u uvo.

Veruje se i da Mosad stoji iza ubistva najvišeg komandanta Hamasa Mahmuda al Mabuha 2010. u hotelu u Dubaiju. Izrael nikada nije potvrdio ili negirao svoju umešanost u Mabhuhovo ubistvo.

Operacija Mosada u Turskoj

Turska obaveštajna služba je ranije otkrila slične zavere Mosada za špijuniranje Palestinaca u zemlji. U julu su mediji izvestili da je MIT otkrio ćeliju "duhova" od 56 operativaca koji su špijunirali ne-turske državljane u ime Mosada.

Dokumenti MIT-a otkrivaju da su špijuni prikupljali biografske obaveštajne podatke o stranim državljanima putem onlajn rutiranja, GPS praćenja vozila, hakovanja u Vi-Fi mreže zaštićene lozinkom i pronalaženja privatnih lokacija.

Ćelija, koju čine građani različitih bliskoistočnih zemalja, koristila je nekoliko lažnih veb stranica na više jezika, uglavnom arapskog, da bi dobila tehničke lokacije i prave IP adrese, otkrio je MIT.

Turski mediji su takođe u maju izvestili da je MIT razbio još jednu ćeliju od 15 Mosadovih agenata sa sedištem u Istanbulu i uhapsio šestoricu. Takođe je utvrđeno da su agente obučavali u Evropi rukovodioci Mosada i da su imali zadatak da nadgledaju kompaniju i 23 osobe koje su poslovne veze sa Iranom.

Prošlog decembra je razotkrivena grupa od sedam ljudi koja je špijunirala Palestince za Mosad, koji je koristio svoje obaveštajne podatke da pokrene onlajn kampanje klevetanja i pretnje Palestincima.

MIT je, u saradnji sa turskom policijom, poslednjih godina otkrio brojne špijunske mreže, uključujući i onu koja radi za Rusiju, i osujetio iransku zaveru za ubistvo izraelskih državljana u Turskoj. Operacije su takođe dovele do otkrivanja priče iranskih operativaca o kidnapovanju iranskih disidenata koji su se sklonili u Tursku.

RUSKA ARMIJA KRENULA NAPRED: Pada još jedno važno strateško mesto

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA