Najnovije

Poljski general: Ukrajinska kontraofanziva je mit, ovo je prava istina

Poljski general Leon Komornicki, bivši zamenik načelnika Generalštaba, rekao je da su Ukrajinci za sada angažovani na taktičkim, a ne na strateškim manevrima, pa se ne može reći da su krenuli u kontraofanzivu.

Komornicki je to komentarisao u intervjuu za poljsku novinsku kuću „Nova Konfederacja“, pri čemu je penzionisani general rekao, da oseća da Ukrajinci ne napreduju mnogo na teritoriji koju je okupirala Rusija.

To znači da Ukrajina nema neophodnu brojčanu ili logističku nadmoć, da bi mogla da probije ruske odbrambene pozicije i ostvari značajne teritorijalne dobitke.

Komornički je rekao, da Rusija ima mesecima da pripremi svoje odbrambene linije, koje su dobro formirane na teritorijama koje su temeljno minirane. Štaviše, na pojedinim delovima fronta napadaju ruske snage, a postoji opasnost da bi upravo Rusi mogli da probiju ukrajinske odbrambene pozicije.

On savetuje Ukrajincima da stabilizuju liniju fronta i povećaju vatrenu moć artiljerije. Artiljerija je potrebna da bi se obezbedili koridori u koje pešadija može da se kreće i teritorijalno napreduje.

Penzionisani general je rekao, da Ukrajina treba da uništi i ruske protivtenkovske kapacitete. Problem je, međutim, što su Rusi ti koji imaju nadmoćniju artiljerijsku vatrenu moć.

NJegov zaključak je da Ukrajina jednostavno nema sredstva i resurse da krene u kontraofanzivu.

Komentari Komornickog dolaze, nakon što je mađarski stručnjak za bezbednost Peter Tarjanii nedavno rekao da je, ako je Ukrajina zaista pokrenula kontraofanzivu, to bio neuspeh.

„Do sada je postalo očigledno da se prolećno-letnja kontraofanziva ne odvija onako kako su planirali zapadni saveznici i Ukrajina, a ruska odbrana je dokazala da je na čvrstim nogama“, rekao je Tarjanji analizirajući trenutnu situaciju na liniji fronta.

On je, međutim, dodao da Ukrajina verovatno zadržava resurse i da će uskoro biti pokrenuta usklađena kontraofanziva protiv Rusije.

Ruske snage prešle reku Žerebec, uzele važne visove i ulaze u Harkovsku oblast

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA