Najnovije

PALE SE ALARMI U NEMAČKOJ: Moramo da se pripremiti za rat

U svom sadašnjem stanju, Bundesver nije u poziciji da brani sopstvenu zemlju ili svoje saveznike iz NATO-a, upozorava general Bundesvera Karsten Breuer (59).

„Sada vidimo Bundesver koji još nije adekvatno pozicioniran za ovo“, rekao je Breuer za Frankfurter Allgemeine Sontagskeitung. Vojske pate od „struktura koje čine brze i ciljane odluke gotovo nemogućim“.

Godinama se Bundesver fokusirao na međunarodno upravljanje krizama („Balkan, Avganistan ili Mali“), rekao je Breuer: „Ovo uzima danak sada kada su alijansa i nacionalna odbrana ponovo u fokusu.

S obzirom na masovno naoružavanje ruske vojske pod Vladimirom Putinom, ne samo Bundesver, već i društvo u celini moraju da rade na tome da ponovo budu spremni za rat, upozorava Breuer: „Moramo se naviknuti na ideju da ćemo možda morati da se borimo protiv odbrambeni rat jednog dana." „Mi više nemamo izbora da li želimo da učestvujemo u operaciji na daljinu."

Ne samo oficiri i vojnici, već „društvo u celini mora da prepozna potrebu za još doslednijim odvraćanjem“, rekao je general, koji je na funkciji od sredine marta.

Da bi ostale u defanzivi, snage se takođe moraju pripremiti za „tehnološke skokove“, nastavio je Breuer, kao što je upotreba bespilotnih letelica: „Vidimo da dronovi nastavljaju da rastu na važnosti u svim oblastima, od izviđanja do efikasnosti. Od Ukrajine saznajemo da je njena odbrana izuzetno važna, a samim tim i vazdušna nadmoć na ovom nivou.

U kontekstu mogućeg drugog predsedavanja Donalda Trampa i njegovog kritičkog stava prema NATO-u, Breuer je rekao: „Vreme kada smo mi u Evropi mogli da kažemo da ćemo sedeti i pustiti Amerikance da rade svoje je prošlo. Mi Evropljani treba da budemo jasni o tome kako se zalažemo jedni za druge kao grupa.”

Prema rečima generalnog inspektora, on bi želeo da vidi „više svesti da idealan svet u koji bi neki ljudi možda želeli da veruju više ne postoji. Želim harmoniju Nemačkoj, ali i oštro oko za ono što bi moglo da je uništi.

TAJNI PREGOVORI O UKRAJINI? Kratak susret Orbana sa Zelenskim

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA