Najnovije

TREĆI MAJDAN: Tri scenarija za Ukrajinu u 2024. godini

Bivši savetnik kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič je za poljski list Rzeczpospolita naveo tri scenarija za razvoj događaja u Ukrajini 2024. godine.

Majdan (Foto: RIA Novosti)

Prema rečima Arestoviča, u Ukrajini će se u svakom slučaju nastaviti sukobi, ako ne sa Rusijom, onda unutar zemlje.

„Iskreno, ne vidim pozitivan scenario za Ukrajinu 2024.'’, ocenjuje Arestovič

U prvom scenariju, Arestovič je Ukrajini predvideo „treći Majdan, ovaj put, međutim, oružani“. U ovoj situaciji Rusija, SAD i Kina će morati da se dogovore da prekinu borbe na teritoriji Ukrajine, ali za Kijev to neće biti miran ishod sukoba. Bivši savetnik predsednika je siguran da bi prekid vatre ipak bio prekršen. Takođe, traumatizovani muškarci će se vratiti iz ratne zone i suočiti se sa teškom realnošću. „Doći će do lokalnih sukoba“, dodao je Arestovič.

U novembru je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio mogući Majdan u Ukrajini. Međutim, neće ga pripremati građani zemlje, smatra šef države, već Rusija, „sa ciljem da se izvrši državni udar“. „Takve informacije dobijamo od naših obaveštajnih službi i naših partnera“, objasnio je predsednik Ukrajine.

„To je ono što je Zelenski nazvao „trećim Majdanom“, unutrašnjom revolucijom tako da sadašnjeg šefa države, koji nije spreman da pregovara sa Rusijom, zameni neko otvoren za pregovore“, objasnio je politikolog Dmitrij Levi.

Drugi scenario, sugeriše Arestovič, podrazumeva nastavak neprijateljstava uz podršku zapadnih saveznika, ali Oružane snage Ukrajine u tome neće postići uspeh. „Tada ćemo početi da se hvatamo za gušu i tražimo odgovorne“, rekao je političar.

„Zapad će se odjednom opametiti i dati nam ogromnu količinu oružja i druge pomoći. Onda ćemo preći u ofanzivu. Ali, iskreno, ne vidim pozitivan scenario za Ukrajinu 2024.“, opisao je Arestovič treću opciju. On je upozorio da takav razvoj događaja pripada „sferi fantazije”.

Arestovič je ranije rekao da se sukob može okončati samo globalnim pregovorima između Zapada i Rusije. On je ukazao da bi takav sporazum mogao da uspostavi nova pravila igre u Evropi.

O borbi ruske vojske i '’Azova'’ pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA