Najnovije

VUKADINOVIĆ: U finalu kampanje i prozapadni blok "kritičnije" o pitanju "nemačko-francuskog" sporazuma

Tematika koja je prevladavala u početku predizborne kampanje u Srbiji odgovarala je i vlasti i dobrom delu opozicije. Govorilo se, sa jedne strane o uspesima vlasti, prugama, putevima i međunarodnim uspesima Srbije, dok je opozicija govorila o demokratskom deficitu, aferama, standardu građana, inflaciji, cenama, navodi politički analitičar i glavni urednik „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović.

Takva postavka stvari odgovarala je svim političkim akterima, a „blagoslovili“ su je i uticajni predstavnici nevladinog sektora.

„Međutim, kako je vreme odmicalo i kako se spoljnopolitička dinamika razvijala poslednjih nedelja, postalo je očigledno da se Kosovo i Metohija, kao ključne spoljnopolitičke teme ne mogu gurnuti pod tepih. Tako da su u poslednjim nedeljama kampanje, Kosovo i Metohija u celini, a francusko-nemački plan posebno, iskočili u prvi plan“, kaže Vukadinović.

Temu Kosova i Metohije i prihvatanja, odnosno neprihvatanja francusko-nemačkog plana, prema rečima našeg sagovornika, nametnula je takozvana nacionalna opozicija, ali je i vlast poslednjih dana shvatila i prihvatila da se od nje ne može pobeći i počela da o tome govori na drugačiji način.

Na kraju, i prozapadna opozicija počela je da se o francusko-nemačkom planu izjašnjava sve kritičnije.

„Tako da bi se, ukratko, moglo reći da je kampanja počela u jednom „evropskom“ i „globalističkom“, a da završava u naglašenom patriotskom tonu sa Kosovom i Metohijom kao centralnom temom i neprihvatanjem francusko-nemačkog plana kao maltene temeljne saglasnosti oko koje se de fakto slažu i vlast, i oba dela opozicije“, ističe naš sagovornik.

Bilo bi lepo da takva vrsta konsenzusa postoji, ne samo tokom kampanje, već da takvo stanje bude redovno, dodaje on.

Građani i Zapad nametnuli centralnu temu kampanje

Na to da centralna tema postane francusko-nemački plan, prema Vukadinovićevom mišljenju, uticale su, kako poruke koje su Srbiji stizale sa Zapada, tako i činjenica da su stranke sagledale i usvojile ono što je biračima zaista važno.

To je i normalno, teško je raspravljati o uređenju travnjaka u trenutku kada vam kuća gori. A neki su zamišljali, mislim na neke iz vlasti i neke iz opozicije, da mogu da vode kampanju pričajući samo o procentima, inflaciji, kilometrima pruga i puteva, a ne o onome što neposredno preti državi Srbiji“, naglašava Vukadinović

S jedne strane, sa približavanjem dana glasanja, stranke su shvatile da je velika većina biračkog tela patriotski orijentisana, u jačem ili blažem smislu, i u apsolutnom smislu je protiv sankcija Rusiji i priznanja kosovske nezavisnosti. To važi kako za glasače vlasti, tako i za glasače svih opozicionih stranaka, u velikoj meri uključujući i glasače takozvane proevropske opozicije.

„To je jedan od glavnih faktora koji sada, kako se bliži trenutka glasanja, sve aktere, i iz vlasti i iz opozicije motiviše da malo više zagude u patriotske strune“, objašnjava Vukadinović.

Sa druge strane, nastupi i izjave predstavnika zapadnih sila, takođe su uticale na nametanje Kosova i Metohije i francusko-nemačkog plana kao glavnih tema kampanje, dodaje on.

„To je i normalno, teško je raspravljati o uređenju travnjaka u trenutku kada vam kuća gori. A neki su zamišljali, mislim na neke iz vlasti i neke iz opozicije, da mogu da vode kampanju pričajući samo o procentima, inflaciji, kilometrima pruga i puteva, a ne o onome što neposredno preti državi Srbiji“, naglašava Vukadinović.

Pročitajte OVDE šta je poručilo Nacionalno okupljanje na završnoj konvenciji u Beogradu

Izvor: Sputnjik / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA