Najnovije

BAJDEN RAZOČARAO ZELENSKOG! Više ne obećava dodatnu pomoć Ukrajini

Predsednik Ukrajine u Vašingtonu je boravio u septembru, ali se politička klima u Americi izmenila od tada do danas.

Američki predsednik DŽozef Bajden je na sastanku sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim izneo argumente za nastavak podrške Kijevu u sukobu s Rusijom, ali je ovoga puta zvučalo manje realno nego ikada da će Bajden moći da ispuni obećanja.

Dok je stajao pored Zelenskog, Bajden je rekao da ima puno poverenje da bi Ukrajina mogla da pobedi i obećao da će Bela kuća ostati nepokolebljiva u tom savezništvu.

Međutim, pošto je suočen sa republikanskim otporom da se nove milijarde dolara potroše na jačanje odbrane Ukrajine, Bajden nije mogao da Zelenskom pruži ono što je želeo: čvrsto obećanje, piše "Politiko".

Nekoliko minuta ranije Bajden je rekao da će SAD nastaviti da snabdevaju Ukrajinu protivvazdušnom odbranom, artiljerijom i drugim oružjem "dok god budu mogle", što je značajno različito u odnosu na višegodišnje izjave da će Vašington stajati rame uz rame sa Kijevom "koliko god bude potrebno".

Ovo je još jedan znak da Bajden nema slobodu da deluje kako želi, te da je polarizovana politička scena u SAD oslabila njegovu poziciju.

Bajden je pak najavio paket vojne pomoći od 200 miliona dolara, povlačeći taj novac iz fondova koje je Kongres prethodno odobrio.

To pokazuje njegov plan da nastavi da u Ukrajinu, koja je već puna američkog oružja, dotura još novca. Ali pitanje nakon dvodnevne posete Zelenskog je da li bi to mogla da bude poslednja pomoć SAD za neko vreme?

Zelenski je u govoru u Vašingtonu kazao kako ima samo "šačicu" sistema protivvazdušne odbrane oko Kijeva, te da bi želeo da dobije još desetak za odbranu drugih velikih gradova poput Hersona i Odese.

On je tražio hitnu veću pomoć uz obećanje da će snositi odgovornost za to kako će se trošiti američke pare.

Međutim, to nije bilo ubedljivo za republikance, pa je predsednik Predstavničkog doma Majk DŽonson posle sastanka sa Zelenskim ponovio da svaka pomoć Ukrajini mora da bude povezana sa snažnim finansiranjem bezbednosti granica.

RUSKA VOJSKA OBNAVLJA SVOJU MOĆ! Ulozi sa svih strana postaju ogromni

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA