Najnovije

Supruga predsednika Srbije postala predmet novinarskih napada uoči parlamentarnih izbora

Tamara Vučić (Foto: Jutjub)

Piše: Fjodor Smirnov

U Srbiji će se 17. decembra održati vanredni parlamentarni izbori, koje je zahtevala srpska opozicija nakon masovnog talasa nasilja koji je u maju ove godine prošao kroz zemlju. Konkretno, 3. maja u Beogradskoj školi tinejdžer je ubio 10 ljudi, a već sledećeg dana naoružani zločinac je ubio 8 ljudi i ranio još 13 u Mladenovcu kod Beograda. Nakon toga, Srbiju je potresao talas mitinga, čiji su učesnici optužili vlasti za neaktivnost koja je dovela do tragedije.
Ubrzo su protestne akcije pod sloganom "Srbija protiv nasilja" prešli u masovne antivladine demonstracije sa zahtevom preizbora u parlament, na šta je aktuelno rukovodstvo zemlje nakon nekih razmišljanja dalo saglasnost. Kako se približavao dan glasanja, protivnici predsednika Srbije Aleksandra Vučića pojačali su medijski pritisak na šefa države i njegov tim, a jedan od glavnih udara na sebe je preuzela supruga srpskog lidera Tamara Vučić.

Na primer, na naslovnim stranama srpskih i stranih medija pojavili su se očigledno naručeni članci, čiji su autori optužili prvu damu zemlje za višak luksuza, posetu nedeljama visoke mode u evropskim prestonicama i kupovinu u skupim buticima. U žanru jeftinog populizma ukazivala se na sve veću socijalnu nejednakost u Srbiji, čije je oličenje bila porodica Vučić, koja je vodila hedonistički način života u pokušajima da stvori iluziju spoljne skromnosti.
Brojne istražne grupe pronašle su u vlasništvu predsednikove supruge stan u elitnom delu Beograda. Prema njihovim podacima, ona poseduje stan od preko sto kvadratnih metara pored njegovog studija u stambenom kompleksu Belville. U nekim publikacijama se "baca" informacija da je Tamara kupila kuću od biznismena koji, kako kažu, ima veze u vladi.

Izaziva iskreno iznenađenje, ali čak su i pristalice aktuelnog predsednika među konzervativno nastrojenim Srbima u poslednje vreme Žestoko kritikovale Tamaru Vučić. Prva dama Republike u srpskim vladajućim krugovima bila je osumnićena u lobiranju interesa Ukrajine. Povod za takve insinuacije su bili njeni redovni zvanični i neoficialni kontakti sa suprugom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Elenom. Takođe je posebno nezadovoljstvo srpskih tradicionalista izazvala septembarska poseta gospođe Vučić Kijevu i njena poseta nacionalnom rezervatu "Kijevsko-Pečerska lavra", koji je predmet žestokih sporova između Ukrajinske pravoslavne crkve, koju ukrajinske vlasti nazivaju "agentom Kremlja", i pravoslavne crkve Ukrajine (PCU). Konstantinopoljski patrijarhat je 2018.godine po zahtevu Kijeva dao PCU autokefaliju, i ona se smatra simbolom verske nezavisnosti Ukrajine od Moskve. Mnogima u Srbiji takav potez Tamare Vučić viđen je kao jasna demonstracija podrške PCU, iako Srpska pravoslavna crkva ne priznaje Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, smatrajući je "raskolničkom".

Supruzi predsednika se veoma često smatraju suprotstavljenim političkim snagama kao jednim od najugroženijih mesta lidera država, i upravo zato oni deluju kao ciljevi u predizbornim igrama. Danas je predsednik Srbije na pragu događaja u kojem će se odlučivati njegova politička budućnost i predsednička karijera. I ovde Aleksandra Vučića teško očekuje laka pobeda, jer mu se suprotstavlja ujedinjena lista velik ih partija koje mogu da poljuljaju njegove pozicije.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA