Najnovije

STIŽE PAKLENA SITUACIJA ZA ZELENSKOG: Ne sme još da potpiše, vojska besna, ljudi beže

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski još nije potpisao novi plan za mobilizaciju, a ukrajinska vojska se žali da nema dovoljno ljudi. Dobrovoljaca gotovo da i nema, vojni komesarijati loše rade, a uskoro će nastupiti zima koja će dodatno otežati situaciju na frontu, piše Blumberg.

Prema pisanju agencije, ukrajinski lider je ponovo odložio usvajanje nacrta zakona o smanjenju starosne granice za mobilizaciju tokom ratnog stanja za muškarce bez vojnog iskustva, sa 27 na 25 godina, iako je taj dokument prethodno odobrio ukrajinski parlament.

Kako objašnjava Blumberg, Zelenski se rukovodi potrebom da sačuva omladinu u zemlji, zbog čega pokušava da odloži usvajanje novog plana mobilizacije.

Ipak, u društvu raste pritisak da se dokument odobri, jer će nedostatak vojnika u Oružanim snagama Ukrajine dovesti zemlju u težak položaj.

Prema procenama ukrajinske vojske, novi zakon o mobilizaciji će omogućiti angažovanje dodatnih 140.000 boraca. Rusija ima tri puta više stanovnika, kao i mnogo veće vojne rezerve, piše Blumberg.

Inače, kako navodi agencija, prosečna starost vojnika u ukrajinskoj armiji je veća od 40 godina.
Temperatura vazduha opada, ali se borbena dejstva nastavljaju, navodi autor teksta, ukazujući na to da je „ruska vojska napredovala prema gradu Avdejevka na istoku, koji drže ukrajinske snage, dok su na južnom frontu, u Zaporoškoj oblasti, gde je Kijev tokom leta nameravao da postigne uspeh, borbe utihnule“.

Autor ukazuje na to da u Ukrajini gotovo da više i nema dobrovoljaca, jer su svi oni već na prvoj liniji fronta.
Problem s nedostatkom vojnika nadovezuje se na neuspeh na frontu, zimu koja dolazi, raketne napade i slabu pomoć saveznika.

Sve to čini budućnost Ukrajine veoma mračnom, konstatuje autor.Prema navodima kancelarije ukrajinskog predsednika, takva situacija bi mogla dovesti do „jačanja napetosti“ i doprineti popularnosti ideje „mir po svaku cenu“ u društvu.

RUSKA DUMA DEMANTOVALA: Rusija ne vodi tajne pregovore sa Ukrajinom

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA